Volledig scherm
De eikenprocessierups in een boom in Apeldoorn. © Johannes Rutgers

Overlast door jeukrups neemt toe in Apeldoorn: Gemeente kan alle meldingen niet direct oppakken

Viel het begin deze maand nog mee met het aantal meldingen van overlast door de eikenprocessierups in Apeldoorn, twee weken later is dat totaal anders. De meldingen van nesten in de bomen stromen binnen en de gemeente moet inmiddels kiezen waar de jeukrups bestreden wordt.

,,We geven voorrang aan plekken waar veel mensen komen, denk aan schoolpleinen, speeltuinen en drukke fietspaden’’, laat gemeentewoordvoerder Kirsten Harleman weten. ,,Andere meldingen worden zo snel mogelijk opgepakt, maar dit kan helaas langer duren.’’

Begin deze maand viel het met het aantal meldingen nog mee, in tegenstelling tot dezelfde periode een jaar eerder. Dat had vermoedelijk ook te maken met het koelere weer van dit jaar. Vorig jaar was de overlast in Apeldoorn groot, toen kon begin juni de bestrijding bij een melding al niet overal direct in gang gezet worden vanwege het hoge aantal meldingen. De gemeente sprak van een ‘extreme’ situatie, die vermoedelijk veroorzaakt werd door het warme weer. Eind juni zat de rups in zeker 2300 bomen, twee keer zoveel als in het jaar ervoor.

  1. Eis: 2 jaar cel voor bejaarde Apeldoorner wegens misbruik kleinkind. ‘Ik verdien straf, huppekee’

    Eis: 2 jaar cel voor bejaarde Apeldoor­ner wegens misbruik kleinkind. ‘Ik verdien straf, huppekee’

    Een 83-jarige inwoner van Apeldoorn dreigt de gevangenis in te draaien, omdat hij een aantal jaar geleden zijn kleinzoon tijdens een logeerpartijtje heeft misbruikt. Het kind was toen een jaar of vijf, zes. De officier van justitie in Zutphen eist twee jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk. ‘Dan ga ik verhuizen uit Apeldoorn’, reageerde opa B. van Z. in de rechtbank, ‘want ze zeggen wel eens Apeldoorn Babbeldoorn. Als ik zo’n tijd weg ben komt het uit in mijn omgeving’.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn