Overlevers strafkamp koesteren warme band met het ‘nieuwe’ Rees

VideoNee, Jan de Louter (91) uit Apeldoorn had nooit durven dromen dat hij vrijwillig en met plezier naar het Duitse Rees zou gaan. Dit ooit zo gehate oord, waar Nederlandse dwangarbeiders van december 1944 tot maart 1945 onder barbaarse omstandigheden verbleven, meed hij als de pest. ,,Ik kon niet geloven dat er ook goede Duitsers zouden bestaan.’’ Maar zie, er zijn vriendschappelijke banden gegroeid tussen de Duitsers en de overlevenden, zo sterk dat de stad Rees de Zilveren Erepenning van de gemeente Apeldoorn kreeg overhandigd. Dit gebeurde vrijdagmiddag tijdens de jaarlijkse herdenking van de razzia van 2 december  1944 in Apeldoorn.

Op deze zwarte dag in het voorlaatste oorlogsjaar drijven de Duitsers ongeveer 11.000 mannen naar het Marktplein in het hart van Apeldoorn. Uit deze groep selecteren de Duitsers 4.500 man die worden afgevoerd naar het NS-station, waar twee treinen klaarstaan (zes coupé's en tien veewagens) om de mannen via Enschede en Gronau naar de IJssellinie te brengen. Daar worden ze, bij gebrek aan Duitse mankrachten, ingezet voor het graven van onder meer tankwallen.  De reis is niet zonder gevaren, want de eerste trein krijgt een aanval van geallieerde vliegtuigen te verduren. De piloten denken dat het om een militair transport gaat. De aanval kost 26 mensen het leven. 

  1. Provincie Gelderland verdubbelt inzet bij bestrijding lastige eikenprocessierups

    Provincie Gelderland verdubbelt inzet bij bestrij­ding lastige eikenpro­ces­sie­rups

    De preventieve bestrijding van de eikenprocessierups door de provincie Gelderland heeft dit jaar minder goed uitgepakt, waardoor er meer ‘jeukrupsen’ zijn dan gehoopt en verwacht. De provincie zet de komende tijd daarom zowel twee keer zoveel mensen als machines in bij de bestrijding. De verwachting is dat het wegzuigen van de rupsen langs provinciale wegen in heel de provincie nog enkele weken gaat duren.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn