Overlevers strafkamp koesteren warme band met het ‘nieuwe’ Rees

VideoNee, Jan de Louter (91) uit Apeldoorn had nooit durven dromen dat hij vrijwillig en met plezier naar het Duitse Rees zou gaan. Dit ooit zo gehate oord, waar Nederlandse dwangarbeiders van december 1944 tot maart 1945 onder barbaarse omstandigheden verbleven, meed hij als de pest. ,,Ik kon niet geloven dat er ook goede Duitsers zouden bestaan.’’ Maar zie, er zijn vriendschappelijke banden gegroeid tussen de Duitsers en de overlevenden, zo sterk dat de stad Rees de Zilveren Erepenning van de gemeente Apeldoorn kreeg overhandigd. Dit gebeurde vrijdagmiddag tijdens de jaarlijkse herdenking van de razzia van 2 december  1944 in Apeldoorn.

Op deze zwarte dag in het voorlaatste oorlogsjaar drijven de Duitsers ongeveer 11.000 mannen naar het Marktplein in het hart van Apeldoorn. Uit deze groep selecteren de Duitsers 4.500 man die worden afgevoerd naar het NS-station, waar twee treinen klaarstaan (zes coupé's en tien veewagens) om de mannen via Enschede en Gronau naar de IJssellinie te brengen. Daar worden ze, bij gebrek aan Duitse mankrachten, ingezet voor het graven van onder meer tankwallen.  De reis is niet zonder gevaren, want de eerste trein krijgt een aanval van geallieerde vliegtuigen te verduren. De piloten denken dat het om een militair transport gaat. De aanval kost 26 mensen het leven. 

  1. Dorps- en wijkraden raken status kwijt in Apeldoorn

    Dorps- en wijkraden raken status kwijt in Apeldoorn

    De Apeldoornse dorps- en wijkraden hebben hun langste tijd nog niet gehad, maar er gaat wel wat veranderen bij de manier waarop burgers invloed kunnen uitoefenen op wat er in de gemeente gebeurt. Dat vindt een meerderheid van de gemeenteraad. Voordat er een besluit wordt genomen over nieuwe regels rond ‘burgerparticipatie’ in Apeldoorn, komt er volgende week nog wel een gesprek met die raden, maar de waarde daarvan is volstrekt onduidelijk.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn