Het primitieve trappetje langs het spoor bij Apeldoorn is de politie en ProRail een doorn in het oog.
Volledig scherm
Het primitieve trappetje langs het spoor bij Apeldoorn is de politie en ProRail een doorn in het oog. © Politie Apeldoorn

Politie treft trappetje aan bij spoor in Apeldoorn: ‘Levensgevaarlijk’

#DITISLEVENSGEVAARLIJK Met die hashtag waarschuwt de politie in Apeldoorn jongeren via Facebook om zich niet meer in de buurt van het spoor te begeven. 

Aanleiding is een zelfgemaakt trappetje dat agenten bij het spoor aantroffen. Ze gaan er vanuit dat dat het werk is van jongelui. ‘Wij zien wel vaker dat jongeren zich langs het spoor begeven en soms alleen om de bal te pakken of om kattenkwaad uit te halen. Wij verzoeken jullie om dit niet meer te doen!’, schrijft de politie op Facebook.

Zeldzaamheid

ProRail is blij dat de politie er aandacht voor vraagt. ,,Dit is bij wet verboden. Het hek staat er niet voor niets, want het is gevaarlijk voor jezelf om je in de spooromgeving te begeven. Vrijwel iedereen begrijpt dat ook”, reageert woordvoerder Aldert Baas. ,,Wij zien dan ook zelden dat over onze hekken geklommen wordt.”

Hoewel het volgens hem dus sporadisch voorkomt, zijn de gevolgen doorgaans wel groot. ,,Machinisten die spoorlopers waarnemen, schrikken zich een ongeluk. Zij passen hun snelheid aan. Dat kan zomaar behoorlijke gevolgen hebben voor de treindienst. Treinverkeer wordt vertraagd of zelfs stilgelegd. Reizigers zitten dan met de gebakken peren.”

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn