Volledig scherm
Tijdens een dienst pakken agent graag de fiets. Maar ermee naar het werk gaan is nog wel een dingetje... © Eldridge Pentury

Politieagent laat de fiets liever staan

Agenten pakken nog veel te vaak de auto als ze naar het werk komen, vindt de Politie Oost-Nederland. Daarom worden de dienders zaterdag, tijdens een speciale Bike Experience Day in Apeldoorn, verleid om over te stappen op de (elektrische) fiets. Baanwielrenner Teun Mulder is er ook, voor een beetje inspiratie.

Dagelijks een eindje fietsen houdt de agenten gezond en perkt het vervuilende autogebruik in. Alle reden dus voor een charmeoffensief, vinden ze bij de politie. Tijdens een speciale informatiedag in Omnisport kunnen medewerkers 'en hun familieleden' allerlei soorten fietsen proberen. Meerdere merken zijn aanwezig om een prijsopgave te doen, vertelt Miriam Kisters van de organisatie Slim en Schoon Stedendriehoek. Denk aan Sparta, VanMoof, Conqer en Specialized. Ook de 'buren' van het hoofdbureau in Apeldoorn zijn uitgenodigd. Het gaat om werknemers van Centraal Beheer, Belastingdienst, Gelre ziekenhuizen en gemeente Apeldoorn. Om de agenten enigszins in de stemming te brengen, fietst oud-wereldkampioen Teun Mulder een demonstratierondje op de wielerbaan. 

Surveillance

Volgens Kisters telt de politie veel 'bikers' die de fiets gebruiken voor surveillance. Als vervoermiddel van huis naar werk is de tweewieler echter nog weinig populair. Daarom worden tijdens deze 'ervaringsdag' ook speed pedelecs en e-bikes gepresenteerd. 

De speciale fietsdag begint om 9.30 uur en is verder niet voor publiek toegankelijk. Wel is onder anderen de Apeldoornse wethouder Jeroen Joon gevraagd om een proefritje te maken. Dat gebeurt om 12.30 uur vanaf rotonde De Maagden in wijk De Maten. Hij fietst dan naar het Omnisport. Ook andere prominenten stappen op de fiets om het doel te ondersteunen. Teun Mulder begeleidt het stel.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn