Volledig scherm
PREMIUM
Vrijwilliger Willemien Sanders (links) kan nog wel meer mensen begeleiden die steun nodig hebben bij rouwverwerking. Via onder meer flyers hoopt ze, samen met coördinator Hetty van der Veen van de Kap mensen op de hoogte te brengen van deze mogelijkheid. Waar andere organisaties staan te springen om vrijwilligers, zijn er hier nu teveel. © Maarten Sprangh

Privacywet: overschot vrijwilligers voor hulp rouwverwerking in Apeldoorn

Teveel vrijwilligers? Het kàn! Bij de Kap in Apeldoorn zijn er momenteel meer begeleiders voor rouwverwerking dan zich mensen aandienen die deze steun kunnen gebruiken. De oorzaak? De privacywet. De gemeente Apeldoorn mag geen informatie meer aan de Kap doorsturen over families waarin iemand is ontvallen. ,,We kregen voorheen gemiddeld jaarlijks 550 adressen. Nu geen enkele meer,” zegt coördinator Hetty van der Veen.

Vrijwilliger Willemien Sanders uit Apeldoorn begeleidde doorgaans zo’n drie weduwnaars of weduwen per jaar. Nu mag ze blij zijn als ze überhaupt nog iémand kan begeleiden. Willemien: ,,Ik begeleid nu één persoon”. Net als de andere tien vrijwillige rouwbegeleiders, is het voor haar momenteel dus een beetje duimen draaien, al doet de Kap er inmiddels alles aan om mensen op de hoogte te brengen van de mogelijkheid.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn