Volledig scherm
PREMIUM
Foto ter illustratie. © ANP

Projecten in Apeldoorn vertragen, maar gevolgen stikstof-uitspraak nog niet helemaal duidelijk

Zo'n 90 nieuwbouwplannen, wegenprojecten en bedrijfsactiviteiten in Apeldoorn komen in de knel doordat Nederland zijn stikstofbeleid niet op orde heeft. Maar wat precies de gevolgen zijn, is nog niet duidelijk.

Veeteelt, bouw, industrie en verkeer zorgen allemaal voor uitstoot van stikstof. Dat heeft gevolgen voor de natuur - helemaal als die dichtbij ligt. Nederland had een systeem om de gevolgen van stikstofuitstoot te compenseren. Dat gaf de ruimte om toch allerlei activiteiten toe te staan die voor nieuwe uitstoot zorgen. Maar dat systeem is te theoretisch en in strijd met Europese natuurregels, oordeelde de Raad van State onlangs. Het gevolg is dat tal van activiteiten opeens stilliggen, omdat ze tenminste opnieuw beoordeeld moeten worden, of omdat ze normen overschrijden. Dat geldt onder meer voor de uitbreiding van Lelystad Airport en de ringweg rond Utrecht. Maar het knelt zeker ook op de Veluwe, waar veel natuur is die juist weinig stikstof verdraagt.

  1. Wanneer is er sprake van een poging tot doodslag of doodslag?
    PREMIUM

    Wanneer is er sprake van een poging tot doodslag of doodslag?

    Afgelopen dinsdag overleed de 26-jarige Apeldoorner Mike ter Halle nadat hij vorig weekeinde vermoedelijk opzettelijk werd aangereden door een 18-jarige plaatsgenoot. De politie hield de 18-jarige in eerste instantie aan op verdenking van het veroorzaken van een aanrijding. De rechter-commissaris besloot dinsdag de verdachte nog zeker veertien dagen vast te houden, en de verdenking te verzwaren naar poging tot doodslag. Waarom is er sprake van een verdenking poging tot doodslag?

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn