Volledig scherm

PvdD kritisch over afschieten 58 dieren in Apeldoorn

Afschot is het laatste middel om de dierenpopulatie in balans te houden, maar toch heeft alleen de gemeente Apeldoorn dit jaar al minimaal 58 dieren afgeschoten. 

Dat stelt de Partij voor de Dieren. De partij wil opheldering hierover van het Apeldoornse college van burgemeester en wethouders.

Gemeenteraadslid Harry Voss wijst op de dierenwelzijnsnotitie die de gemeente recent aannam. Daarin zijn veel punten opgenomen waar de PvdD zich de afgelopen jaren sterk voor maakte. Er staat ook een passage in over de jacht. Er wordt eerst gezocht naar andere manieren om problemen te beteugelen en pas als er geen andere oplossingen zijn wordt voor de kogel gekozen, zo blijkt uit het stuk.

Wilde zwijnen

De PvdD kreeg cijfers van het aantal dieren dat van 1 januari tot half oktober is afgeschoten in Apeldoorn. Het gaat om twee reeën in het Woudhuis, 33 wilde zwijnen in Berg en Bos, in heel 2016 waren dat er slechts twintig, en bij het herten- en zwijnenraster Berg en Bos vier damherten, vijf edelherten en veertien wilde zwijnen.

Voss wil dat burgemeester en wethouders per afgeschoten dier aangeven waarom het de kogel kreeg. Bovendien wil hij weten of er, zoals afgesproken, wel maatregelen zijn genomen om te voorkomen dat het zover kwam. Hij wil ook een overzicht van alle maatregelen die op dat gebied binnen de gemeente Apeldoorn zijn genomen.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn