Volledig scherm
Raadsman Ton Robbers op een archieffoto, toen hij nog werkzaam was voor Dommerholt. © Cees Baars

Raad van State: woning mag landschap in Wenum-Wiesel niet aantasten

De omstreden bouw van een grote woning in Wenum-Wiesel is definitief van de baan. De Apeldoornse gemeenteraad stond in haar recht toen ze het bestemmingsplan dat de bouw mogelijk maakt op het laatst verwierp.

Dat blijkt uit een uitspraak van de Raad van State. De initiatiefnemers waren naar het hoogste rechtsorgaan gestapt omdat de beslissing van de gemeenteraad haaks stond op de verwachtingen die burgemeester en wethouders hadden gewekt. Die hadden de bestemmingsplanwijziging in procedure gebracht, omdat de woning best zou passen in het beleid.

Landschap

Het gaat om een zeven honderd kuub grote woning, die zou moeten komen aan de Fluitersweg. Nu nog is daar een open plek, die zicht biedt op het landschap. De initiatiefnemers omschrijven het anders, zij vinden dat een huis daar een leemte invult en vinden dat de geplande woning prima aansluit op de lintbebouwing van Wenum-Wiesel. 

Een meerderheid van de gemeenteraad oordeelde april vorig jaar dat het bouwplan een aantasting zou betekenen van het open karakter van Wenum-Wiesel en verwierp het bestemmingsplan tijdens de raadsvergadering. Dat gebeurt zelden in Apeldoorn. 

Correct

Volgens de initiatiefnemers schond de gemeente daarmee het 'vertrouwensbeginsel', zoals raadsman Ton Robbers betoogde bij de Raad van State. Ook stelde hij dat de gemeende bij de afwijzing voorsorteerde op toekomstig beleid, in plaats van de geldende uitgangspunten te hanteren. De Raad van State denkt daar echter anders over. Het besluit is wel degelijk correct genomen.

Belangrijkste argument bij de beslissing was dat 'landschappelijke waarden' zouden worden aangetast en zichtlijnen doorbroken. Het perceel ligt zodanig in een 'knik' van de Fluitersweg dat daar een doorkijkje is naar het buitengebied. 

Volledig scherm
De Raad van State in Den Haag. © ANP
  1. Apeldoornse kunst prominenter in beeld
    PREMIUM

    Apeldoorn­se kunst prominen­ter in beeld

    ACEC gaat zich inspannen om de Apeldoornse kunstwerken in de openbare ruimte beter in beeld te brengen. Het is de bedoeling dat achtergronden over de kunstwerken gemakkelijker op internet gevonden kunnen worden. Daar waar het logisch is worden mogelijk plaquettes geplaatst. ,,Het zal te kostbaar zijn om bij ieder werk iets te doen’’, zegt Gerrit Steenbergen namens ACEC. ,,Maar met bijvoorbeeld digitale wandelroutes gaan we de beelden verder onder de aandacht brengen.’’

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn