Volledig scherm
Ivo Pouw bracht zijn dochter Noortje zelf naar school in Brummen vanwege de problemen met PlusOV. © Patrick van Gemert/Zutphens Pers

Rapport: grote fouten bij leerlingenvervoer PlusOV

Rond het leerlingenvervoer in de Stedendriehoek zijn de afgelopen maanden grote fouten gemaakt. Dat valt onder meer de betreffende vervoerscentrale, PlusOV, aan te rekenen. Dat staat in een rapport over de problemen bij PlusOV. Onder meer tegenover deze krant gaven ouders en onderwijsinstellingen aan dat er van alles mis ging bij het vervoer van leerlingen die naar het speciaal onderwijs gaan. Busjes komen te laat, of helemaal niet. Dit geldt voor zowel het leerlingenvervoer als het WMO-vervoer.

Bureau Cissonius Groep heeft de situatie geanalyseerd, in opdracht van PlusOV zelf. De uitkomsten zijn stevig. 'PlusOV is nalatig geweest om tijdig een deugdelijk vervoersplan aan de vervoerders op te leveren. Vervoerders hebben hierdoor geen tijd gehad om voertuigen en chauffeurs aan de routes te koppelen en hebben de meeste chauffeurs niet de mogelijkheid gehad om kennis te maken met ouders en reizigers. PlusOV heeft door het te laat aanleveren van de vervoersplannen de regie op het vervoer niet op een adequate manier kunnen uitvoeren', is een van de hoofdconclusies.

Weinig kennis

Een van de oorzaken daarvan is volgens Cissonius Groep dat de directeur van PlusOV te weinig kennis van, en ervaring met het plannen van vervoer heeft.
De organisatie wordt niet aangestuurd op het nakomen van afspraken, zoals deadlines richting betrokken partijen en contractpartners. Dat komt doordat de organisatie niet goed is toegerust. Zo zijn taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden onduidelijk. Ook zorgaanbieders hebben fouten gemaakt: zij hebben gegevens te laat en/of incompleet aangeleverd.

Een belangrijke aanbeveling is op korte termijn iemand aan te stellen bij PlusOV, die de planners goed kan aansturen. Een veelzeggende bevinding uit het onderzoek is dat er nu 'geen of geringe kennis en ervaring aanwezig is om de planners aan te sturen'.

Nieuwsapp
Download de gratis nieuwsapp van de Stentor en blijf zo altijd en overal op de hoogte van het laatste (sport)nieuws. 24 uur per dag al het nieuws uit uw buurt of stad en het belangrijkste nieuws uit binnen- en buitenland. Gratis, overzichtelijk en snel! Download de app hier voor iOS en hier voor Android!

  1. Miljoenentekort Apeldoorn verdubbeld door uitspraak rechter over vakantiehuisjes

    Miljoenen­te­kort Apeldoorn verdubbeld door uitspraak rechter over vakantie­huis­jes

    Een uitspraak van de Hoge Raad over recreatieterreinen heeft forse financiële gevolgen voor de gemeente Apeldoorn. Die schiet er dit jaar circa 2 miljoen euro bij in, doordat vanaf de vakantieparken nu minder belasting binnenkomt. Apeldoorn sluit het jaar af met een exploitatietekort van 6,5 miljoen (3,4 miljoen euro meer dan in mei werd verwacht) maar hoopt dankzij grondverkoop een miljoen in de plus te eindigen.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn