Volledig scherm
Slachterij Ameco in Apeldoorn moet diep in de buidel tasten voor het onterecht ontslaan van een werknemer. © Vakfoto Van Der Beek

Rechter maakt gehakt van Apeldoorns slachthuis

Het Apeldoornse slachtbedrijf Ameco moet van de rechtbank Noord-Holland ruim 222 duizend euro betalen aan een onterecht ontslagen werknemer.

Ameco had de man, die al dertig jaar in dienst was bij het bedrijf, ontslagen omdat hij als leidinggevende verantwoordelijk zou zijn voor waarschuwingen, negatieve beoordelingen en boetes van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

'Concreet heeft uw gedrag tot gevolg dat zowel de voedselveiligheid als de bedrijfscontinuïteit voortdurend gevaar loopt. Daarnaast hebben wij grote financiële- en reputatieschade opgelopen', stelde Ameco in de ontslagbrief.

Gehakt

Volgens de man (die Hoofd Schone Slachtgedeelte was) had Ameco echter geen zwaarwegende redenen om hem te ontslaan. De niet gehaalde audits zouden eerder een gevolg zijn van 'technische mankementen, onvoldoende gekwalificeerd personeel en een hoge werkdruk'. Bovendien zou hij altijd goed hebben gefunctioneerd en nog nooit een waarschuwing hebben ontvangen.

De rechter ging volledig mee in zijn verweer en maakte gehakt van het ontslag. Ameco, waar meer dan tweehonderd mensen werken, werd verantwoordelijk gehouden voor de verstoorde arbeidsverhouding en veroordeeld tot het betalen van een ontslagvergoeding van ruim 222 duizend euro. Dat bedrag behelst een transitievergoeding alsmede inkomens- en pensioenschade.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn