Volledig scherm
© Johannes Rutgers

Rijk wil definitief meebetalen aan hoogspanning-project De Maten

Het ondergronds brengen van hoogspanningslijnen in De Maten staat er goed voor. Het ministerie van economische zaken heeft een flinke subsidie over voor het (dubbele) tracé boven de Apeldoornse wijk.

Apeldoorn is al een tijd met netbeheerder TenneT in gesprek over het weghalen van de lijnen boven de Hoeven- en Veldenbuurt. TenneT gaat de technische haalbaarheid onderzoeken, en ook de kosten en eventuele verdere gevolgen in beeld brengen. 

De gemeente sorteert alvast voor op een subsidieregeling van de rijksoverheid. Die gaat meebetalen aan het ondergronds brengen van kabels die dicht bij bebouwing hangen. Bekend was al dat het Matense traject voor die regeling in beeld is bij het ministerie. Nu is dat veranderd in een definitieve plek op de lijst met ruim vijftig projecten die in aanmerking komen.

Makkelijker

Apeldoorn heeft zelf een paar miljoen euro klaarstaan voor het project. Duidelijk is dat de financiële hulp van het rijk het voor gemeenten en provincies een stuk makkelijker maakt om te kiezen voor uitvoering van zo'n project, weet TenneT-zegsman Jeroen Brouwers. De gemeente Apeldoorn kon vrijdag niet reageren op de definitieve ‘nominatie’ door het ministerie. 

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn