Volledig scherm
Waterzuivering Apeldoorn. © Google Streetview

Rioolwaterzuivering Apeldoorn krijgt testlocatie voor bedrijven

De rioolwaterzuivering als testlocatie... Dankzij Europese subsidie kunnen regionale bedrijven vanaf donderdag watergerelateerde processen en technologieën op veel grotere schaal testen dan in een laboratorium kan. Apeldoorn is een van in totaal veertien Europese locaties die daarin samenwerken.

Het Waterschap Vallei en Veluwe kreeg al meermalen het verzoek om tests met waterstromen te mogen uitvoeren, zegt woordvoerster Yvonne Vlek. ,,Soms kunnen we daar relatief eenvoudig aan voldoen, maar soms moeten we hoge kosten maken om dat mogelijk te maken. Toen er twee jaar geleden een Europese subsidie op dit vlak werd aangekondigd, was het voor ons niet meer dan logisch om daar op in te spelen.’’

Miljoenen

Europa stelde in totaal 3,61 miljoen euro beschikbaar voor innovatie om Europese grenzen te verkleinen. Dat geld wordt verdeeld onder veertien locaties in Noordwest-Europa. De opzet van de proef in Apeldoorn is maatwerk mogelijk te maken voor mkb-bedrijven. Daarbij richt het waterschap zich in overleg met de Cleantech Regio op bedrijven uit de hele regio.

Volgens Vlek hebben al vijf bedrijven interesse getoond. De tests die ze willen uitvoeren lopen uiteen van legionellapreventie tot slibverwerkingsverbetering. 

De watertestlocatie aan de Stadhoudersmolenweg wordt donderdag geopend.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn