Volledig scherm
Loving Vincent met verf van Royal Talens genomineerd voor Oscar. © Royal Talens

Royal Talens in Apeldoorn trots op Oscar-nominatie Loving Vincent

De Apeldoornse verfproducent Royal Talens is trots op de Oscar-nominatie die vandaag werd toegekend aan Loving Vincent, in de categorie Best Animated Feature Film. Die productie, 's werelds eerste volledig met de hand geschilderde speelfilm, kwam tot stand met verf van Talens.

Regisseurskoppel Dorota Kobiela en Hugh Welchman zette een team van 125 kunstenaars in om de meesterwerken van Vincent van Gogh tot leven te brengen. Ze gebruikten Van Gogh olieverf, de verf van Talens.

Elke seconde van de film bestaat uit twaalf olieverfschilderijen. De film bevat 65.000 handgeschilderde frames. Het kostte de makers zes jaar om de film te realiseren.

Puur toeval

Welchman (die met Peter and the Wolf in 2008 een Oscar won) zei negen verschillende verfmerken te hebben beoordeeld op kwaliteit, viscositeit, kleurenpalet en prijs, waarbij de Gogh olieverf als beste uit de bus kwam. Dat jet feit dat het merk ook nog Van Gogh heet, was volgens Welchman 'puur toeval maar wel heel bijzonder'.

De brandmanager bij Royal Talens, Rick Verdier, zei het als kroon op het werk te beschouwen dat Van Gogh olieverf werd gekozen voor deze productie: ,,Het is een prachtig resultaat van meer dan 117 jaar vakmanschap en toewijding voor verfontwikkeling. Nog elke dag vindt de productie van onze kunstschildersverf plaats in Apeldoorn, op exact dezelfde plek waar het in 1899 ooit begon.”

Volledig scherm
Loving Vincent met verf van Royal Talens genomineerd voor Oscar. © Royal Talens

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn