Volledig scherm
Sinterklaas komt dit jaar voor het eerst niet per boot, maar per trein aan in Nederland. De goedheiligman en zijn gevolg komen met een historische stoomtrein naar Apeldoorn. Daar vindt zaterdag de landelijke intocht plaats. © ANP

Sinterklaas met stoomtrein op weg naar Apeldoorn; hij is al bij Parijs!

Dat Sinterklaas dit jaar met de trein naar Nederland komt, dat wisten we al. Maar dankzij Het Sinterklaasjournaal weten we ook waar hij nu is. De oude stoomtrein is Parijs net voorbij. 

Het lijkt er dus op dat Sinterklaas op tijd aankomt voor de landelijke intocht in Apeldoorn zaterdag. 

Bang voor water

Maar waarom kom de Goedheiligman met de trein en niet gewoon met de stoomboot, zoals elk jaar? ‘Dat komt door mijn nieuwe paard ‘Ozosnel'. Het dier heeft volgens paardenpiet ‘koudwatervrees’. Oftewel, hij is bang voor water. Als het gezelschap met de boot zou zijn gekomen, zou het paard het ‘Spaans benauwd’ krijgen, volgens paardenpiet. 

Precies op tijd

De trein waar de Sint mee komt is een oude stoomtrein van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij. Sinterklaas vindt de trein maar ‘een hoop gedoe'. ‘Hij is ook ontzettend oud, dus het is maar de vraag of het allemaal goedkomt'. Maar geen zorgen, even later zegt de Goedheiligman dat hij zeker weet dat zijn Pieten ervoor gaan zorgen dat zij ‘precies op tijd in Apeldoorn aankomen'. 

Volledig scherm
Opnames Sinterklaasjournaal in Apeldoorn © Maarten Sprangh © Maarten Sprangh

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn