Slachthuis Gosschalk uit Epe mag weer open na mishandeling varkens en koeien
Slachterij Gosschalk in Epe mag vanaf morgen weer open, maar wel onder verscherpt toezicht. Demissionair landbouwminister Carola Schouten meldt aan de Tweede Kamer dat de slachtwerkzaamheden weer hervat mogen worden. Het bedrijf moest dicht nadat er eind juni schokkende beelden naar buiten kwamen waarop te zien was hoe dieren in de slachterij ernstig werden mishandeld door het personeel.
Er gelden nu extra voorwaarden, waaronder een extra toezichthouder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Ook mogen alleen dieren worden aangevoerd onder toezicht van de autoriteit. Er moet rekening gehouden worden met het dierenwelzijn, en de slachtsnelheid zal ‘significant lager’ liggen dan bij andere bedrijven.
Schouten meldt dat er al een al een plan van aanpak ligt van het slachthuis, dat voldoet aan de voorwaarden van de NVWA. Zo is het aantal camera’s in het slachthuis meer dan verdubbeld, en ‘de wijze van leidinggeven zo is aangepast dat er voortaan beter gewaarborgd wordt dat de medewerkers niet opnieuw en structureel dierenwelzijnsovertredingen begaan'. De toezichthouder keurde al een aantal voorgaande plannen van het slachthuis af.
Weinig vertrouwen
Varkens in Nood heeft weinig vertrouwen in de voorwaarden. Directeur en dierenarts Frederieke Schouten noemt het besluit ,,teleurstellend, vooral omdat we denken dat het dierenwelzijn in de gemaakte afspraken niet geborgd is”. ,,Voor ons is het belangrijkste punt dat het toezicht in geen enkel slachthuis onafhankelijk is”, zegt Schouten. Zo worden camerabeelden door medewerkers zelf bekeken, zijn verplichte ‘welfare officers’ in dienst van het slachthuis en zijn de medewerkers van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) altijd in het bedrijf aanwezig waardoor ze beïnvloed kunnen worden, somt de directeur Varkens in Nood op. ,,Het toezicht is een gesloten pot.”
Varkens in Nood wil dat de slachtsnelheid in Nederland, ‘en eigenlijk in heel Europa’, permanent naar beneden gaat. ,,Want misstanden zijn het gevolg van snelheid, want tijd is geld”, zegt Schouten. Ook wil de dierenwelzijnsorganisatie dat alle slachterijen intelligente camera’s krijgen, met software die zelf bijvoorbeeld onverwachte bewegingen van dieren of agressieve bewegingen van medewerkers kan detecteren. ,,Want het is heel veel werk om 29 camera’s te bekijken.”
Stroomstoten
De NVWA trok de erkenning van het slachthuis begin juli in, nadat beelden van dierenmishandeling naar buiten kwamen. Er werden varkens en koeien mishandeld. Camerabeelden van Varkens in Nood tonen hoe de dieren geslagen worden en stroomstoten krijgen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) plaatste Gosschalk per direct onder verscherpt toezicht.
Op de camerabeelden van eind vorig jaar is te zien hoe de varkens en koeien richting de slachtplek worden geslagen met een peddel: die heeft een platte en scherpe kant, wat het slaan extra pijnlijk maakt voor de dieren. Ook delen de stalmedewerkers stroomstoten uit. Dat zou worden gedaan om zo snel mogelijk te produceren.
De mishandelingen vinden bewust plaats: stalmedewerkers wijzen elkaar op de hangende camera’s, om in dat zicht geen overtreding te maken. Ook attenderen ze elkaar als de NVWA-dierenarts in aantocht is.
In opspraak
De video’s werden gemaakt door een dierenactivist, die in samenwerking met dierenrechtorganisatie Varkens in Nood solliciteerde bij Gosschalk. Hij filmde in totaal 20 dagen aan materiaal bij de slachterij aan de Oenerweg. Gosschalk is één van de grotere slachthuizen in Nederland, waar iedere dag 5000 varkens en 600 runderen worden geslacht.
Het bedrijf uit Epe komt niet voor het eerst in opspraak: men stond al onder permanent toezicht van de NVWA, aangezien Gosschalk al meerdere overtredingen beging. Daarvoor kreeg de slachterij waarschuwingen en boetes.
‘Het bestaande permanente cameratoezicht wordt geïntensiveerd en uitgebreid. Ook wordt de monitoring op de camerabeelden verdubbeld’
‘Geschrokken’
Gosschalk zei eerder ‘geschrokken’ te zijn van de getoonde beelden. De betrokken medewerkers van de mishandelingen zijn geschorst. Ook werd er een onderzoek ingesteld, waarbij de slachtcapaciteit aanzienlijk verlaagd werd. Daarnaast stopte Gosschalk met het gebruik van de beruchte peddels. ‘Het bestaande permanente cameratoezicht wordt geïntensiveerd en uitgebreid. Ook werd de monitoring op de camerabeelden verdubbeld’, schrijft het bedrijf. ‘Het gezamenlijke streven is voorkomen van herhaling.’
Harde maatregelen
De NVWA plaatste Gosschalk per direct onder verscherpt toezicht. Ook werden er harde maatregelen getroffen: er werden extra camera’s geplaatst en een extra NVWA-medewerker houdt toezicht op het dierenwelzijn. De varkens en koeien mogen bovendien alleen nog worden aangevoerd als er een dierenarts aanwezig is. Daarom mag er vanaf nu voor 05.15 uur niet begonnen worden met slachten. Nu starten die werkzaamheden al om 03.00 uur.
In een reactie laat de NVWA weten geschokt te zijn na het zien van de beelden. ,,De manier waarop deze slachthuismedewerkers met dieren omgaan is volstrekt onacceptabel. En dat weten ze zelf ook. We hebben veel gesprekken met de sector en daarin komt aan de orde dat we allemaal dierenwelzijn heel belangrijk vinden. Daar past wat we hier zien absoluut niet bij.”
Gosschalk doet nu beloftes, maar dat doen ze nadat de mishandelingen in het het nieuws komen. Het is van de zotte.
Varkens in Nood heeft vanwege de camerabeelden aangifte gedaan tegen Gosschalk. Volgens de organisatie zijn de camerabeelden een bevestiging van wat zij al langer weten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
PREMIUMmet poll3
Hoe gratis test voor zwangere vrouwen gevoelig ligt: ‘We glijden af naar maakbare samenleving’
,,Deze ga je wel laten testen, toch? Want dit hoeven we niet meer in onze samenleving”, is wat Linda Germs uit Apeldoorn te horen krijgt als ze met haar bolle buik en zoontje Lukas door de supermarkt loopt. Lukas heeft het downsyndroom en dat had tijdens de vroege zwangerschap al ontdekt kunnen worden met de NIP-test. Die wordt binnenkort gratis, maar hoe wenselijk is dat?Apeldoorn -
PREMIUM
‘Slachterij van slaan en stroomstoten’ blijft dicht, nieuw plan van aanpak afgekeurd
De omstreden slachterij Gosschalk uit Epe blijft de komende periode dicht. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft ook een vernieuwde versie van een plan van aanpak voor heropening van de slachterij afgewezen. Dat was vorige week vrijdag ook het geval. De NVWA heeft nog altijd onvoldoende vertrouwen in verbetering van het dierenwelzijn bij Gosschalk. -
PREMIUM
Horrorscenario's in slachthuizen: ‘Varken ging levend in broeibak met water van 60 graden’
Nederland walgde vorige week van de beelden van misstanden met varkens en koeien bij slachthuis Gosschalk in Epe. Grote afnemers als McDonald’s, Albert Heijn en Jumbo verbraken de samenwerking en het bedrijf moest voor straf op slot. Volgens de vleessector gaat het om een incident, maar is dat wel zo? -
Vlucht van drie twintigers eindigt na wilde achtervolging bij tankstation in Apeldoorn
Drie jongemannen in een auto zijn afgelopen nacht klemgereden door de politie bij het Tango tankstation in Apeldoorn. Dat gebeurde na een wilde achtervolging, zo is te zien is op videobeelden op sociale media.Apeldoorn
-
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
-
-
PREMIUM
Varkenshandelaren in het nauw door sluiting slachterij Gosschalk: ‘Je voelt je net een bedelaar’
Varkenshandelaren zijn radeloos. Zij kunnen hun beesten niet kwijt door overvolle slachthuizen: een gevolg van de straf voor Gosschalk. De beruchte slachterij uit Epe zit nu vier weken dicht door bewezen dierenmishandeling. De gevolgen zijn groot. ,,Leuren met je varkens om ze te slijten. Dat is toch ook niet normaal?” -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.”
In samenwerking met indebuurt Apeldoorn
13 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerMarquenie
Hans Fontijne
T Holwerda
Corine de Bekker
Marel