Volledig scherm
Op de plek van het tankstation komen woningen. © Archief, Maarten Sprangh

Sneller bouwen in Ugchelen door besluit van gemeente

De nieuwbouw in het centrum van Ugchelen moet niet worden vertraagd door een veelheid aan bezwaren. Dat vindt het Apeldoornse college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad is het daarmee eens. Om die reden is een besluit genomen dat alle procedures samenbrengt. 

Het ontwikkelen van het dorpshart is een langgekoesterde wens, maar stuitte tot dusver op de aanwezigheid van een tankstation met lpg een de Ugchelseweg. Sinds er overeenstemming werd bereikt over het vertrek van dat station is de weg vrij voor nieuwbouw. De verkoop en opslag van lpg werd in september al beëindigd en de eigenaar mag een nieuw tankstation bouwen aan de Laan van Westenenk, in de buurt van voetbalclub Columbia.

Woningen

De eigenaar mag samen met een projectontwikkelaar aan de Ugchelenseweg negen woningen bouwen. Ook heeft hij de voormalige bibliotheek aan de Molecatenlaan gekocht, dat hij wil slopen en vervangen door een gebouw met twintig appartementen.

Bezwaar maken

Dat betekent wel dat twee bestemmingsplannen moeten worden herzien. Ook zijn er omgevingsvergunningen nodig voor de bouw en de sloop. De milieuvergunning voor het bestaande tankstation moet  worden ingetrokken, een uitwegvergunning en een kapvergunning zijn nodig en worden er mogelijk nog meer besluiten genomen waartegen belanghebbenden bezwaar kunnen maken.  Alle procedures hebben een eigen afwijkende rechtsgang en kunnen daardoor anderhalf tot twee jaar duren, geeft de gemeente aan.

Sneller bouwen

De wet maakt mogelijk dat al die procedures worden samengebracht door een ‘coördinatiebesluit’ te nemen. De bezwaarprocedures worden dan gelijktijdig doorlopen. Daardoor kan effectiever worden gewerkt en kan uiteindelijk sneller worden gebouwd, geeft de gemeente aan. 

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn