Volledig scherm
© Archief, ANP

Speerpunt van ‘vuurwerkblije’ zones ligt in Apeldoorn

‘Vuurwerkblije’ in plaats van vuurwerkvrije zones... De Vuurwerkfederatie, een belangengroep van vuurwerkliefhebbers, heeft dit weekeinde een kaart online gezet met daarop alle locaties in Nederland waar mensen zo’n zone willen uitroepen. Het zwaartepunt ligt in Apeldoorn.

De Vuurwerkfederatie lanceerde de ‘vuurwerkblije’ zones als reactie op het nieuws dat Apeldoorn volgend jaar als eerste gemeente volgend jaar vuurwerkvrij wil worden. Wie vreest dat de vuurwerkpret na komende jaarwisseling voorgoed voorbij is, kan een zone aanvragen op Vuurwerkfederatie.nl. Hoewel dit vooral een signaalfunctie heeft komt de Vuurwerkfederatie voor Kerst ook met een printbare poster, waarmee mensen in die zones de ‘vuurwerkblijheid’ in hun buurt ook fysiek kunnen uitdragen.

Bij de lancering van de overzichtskaart stond de teller op 1137. Daarvan zijn er 319 in Apeldoorn. 

Volledig scherm
Overzicht van de aangevraagde 'vuurwerkblije zones' in Apeldoorn. © Vuurwerkfederatie

Met de actie wil de Vuurwerkfederatie een bijdrage leveren aan de discussie die momenteel gaande is. Helaas zijn de acties om vuurwerk te behouden - via bijvoorbeeld petities - versnipperd, zegt woordvoerder Rob Snijders. Hij denkt dat een meerderheid van de Nederlanders geen verbod wil.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn