Xaviera S.
Volledig scherm
PREMIUM
Xaviera S. © Reuters/eigen foto

Start strafzaak zwangere IS-vrouw Xaviera S. (26) uit Apeldoorn, maar wordt ze veroordeeld?

In een klein appartementje in de buurt van de Turks-Syrische grens leefde de zwangere IS-vrouw Xaviera S. (26) maandenlang in onzekerheid. Uiteindelijk zette de Turkse politie de Apeldoornse jihadiste vorig jaar november op het vliegtuig. Vandaag start haar strafzaak. Justitie verdenkt S. van deelname aan een terroristische organisatie, maar het is de vraag of de rechtbank haar uiteindelijk daadwerkelijk kan veroordelen.

,,Ik heb alleen maar thuisgezeten. We waren alleen maar thuis. Mokhtar heb ik ontmoet via zusters. Hij is toen cake gaan verkopen en bracht ook wat thuis. Dat was wel leuk. Nee, van gruweldaden heb ik niets gezien.”

Geheel gesluierd zit de Apeldoornse Xaviera S. op een geheime locatie in Şanlıurfa, een Turkse miljoenenstad op drie kwartier rijden van de grens met Syrië. Documentairemaker Sinan Can stelt Xaviera en haar man Mokhtar M., een Algerijnse Nederlander, vragen over de gruweldaden die ze hebben gezien in IS-gebied. 

Koekjes bakken

Het interview vindt plaats kort voor de zomer van 2019. Ook haar man Mokhtar komt aan het woord. Een man die ze ontmoet in het kalifaat. Nee, hij heeft écht niets te maken met een gewapende strijd, bezweert hij. Afbeeldingen waarop hij met een mitrailleur staat afgebeeld waren ‘voor de show’ en in het dagelijks leven bakte hij ‘Franse koekjes en tompoezen’.

Quote

Dat mens heeft mij bedreigd.

Brenda Stoter Boscolo, Nederlandse journaliste

Opgepakt in Nederland

Begin 2014 reist Xaviera met haar eerste - inmiddels door een bombardement omgekomen - man Anis Z. af naar IS-gebied. Dat volgt nadat de Apeldoornse vrouw zich bekeert tot de Islam. Ze laat haar zoontje en familie achter in Nederland. 

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn