Volledig scherm
© ANP

Stimuleren van vuurwerkvrije zones lukt net niet in Apeldoorn

Een plan om ‘vrijwillige vuurwerkvrije zones’ in Apeldoorn te stimuleren, gaat toch niet door. Donderdagavond bleek er in de gemeenteraad één stem te weinig te zijn om die stap te zetten.

Bij zo'n vrijwillige zone spreken buurtbewoners onderling af om hun straat of buurt rond de jaarwisseling vrij te houden van vuurwerk. Een paar steden in Nederland hebben daar al ervaring mee, dit jaar volgen er meer. Enkele politieke partijen in Apeldoorn zien graag dat deze gemeente dat idee actief onder de aandacht brengt van haar inwoners.

Vrijheid

Onder meer de VVD en CDA zijn om diverse redenen tegen: van praktische tot principiële. Overigens zijn onder die tegenstemmers ook partijen - bijvoorbeeld ChristenUnie - die juist vinden dat er echte vuurwerkvrije zones zouden moeten komen, en dat dit voorstel dus niet ver genoeg gaat. Zover zal het wat burgemeester John Berends, verantwoordelijk voor openbare orde en veiligheid, al helemaal niet komen zolang de rijksoverheid dat niet oplegt. Berends, die naar eigen zeggen ook zelf graag een rotje mag afsteken, vindt vuurwerk een typisch voorbeeld van een vrijheid die burgers moeten hebben. 

  1. Videobeelden van beschieting City Club in Apeldoorn geven details daders
    video

    Videobeel­den van beschie­ting City Club in Apeldoorn geven details daders

    De mannen die de City Club nachtclub op het Caterplein in Apeldoorn in de nacht van 7 november 2018 rond 3 uur hebben beschoten waren klein van stuk. Zo'n 1.70 m. schat de politie aan de hand van camerabeelden, die vanavond zijn vrijgegeven via het tv-programma Opsporing Verzocht. Een van hen, de schutter, trekt bovendien met zijn been en schoot met een pauze herhaaldelijk op de nachtclub, ondanks dat nabij gelegen horecazaken ook op dat moment geopend waren.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn