Volledig scherm
Het Stationsplein in Apeldoorn is gedeeltelijk afgezet nadat de takken van de naaldbomen het begaven. © Maarten Sprangh

Strooiploegen Apeldoorn kunnen piek sneeuwval niet aan

Scholen die de lessen staken, gehavende bomen op het Stationsplein en afgelaste evenementen. Het winterse weer zorgde gisteren naast plezier, ook voor veel overlast in Apeldoorn.

Werd begin november nog een naaldboom hevig beschadigd door een hond, gisterochtend was de sneeuw de boosdoener. Tientallen takken van de naaldbomen op het Stationsplein konden het gewicht van de sneeuw niet aan en braken af. Met linten is het plein rondom de bomen gisterochtend afgezet. 

Meer meldingen van bomen die het gewicht van de sneeuw niet aankunnen en afknappen kent een woordvoerder van de gemeente Apeldoorn niet. ,,Veruit de meeste meldingen die we vandaag binnenkrijgen gaan over het strooien en vegen. Dat zijn tientallen meldingen vandaag.''

Shovels

Om de wegen zo begaanbaar mogelijk te maken, heeft de gemeente drie aannemers aan het werk gezet om met shovels te helpen met sneeuwruimen. ,,De dertig strooi- en bezemswagens zijn tot zondagavond laat aan het werk geweest om sneeuw te ruimen, en ook vandaag (maandag, red.) zijn ze op pad'', vertelt Esther Naber, woordvoerder van gemeente Apeldoorn.

,,Er is in korte tijd zoveel sneeuw gevallen dat het niet haalbaar is om met de capaciteit die er is, alle wegen in Apeldoorn schoon te krijgen. Er is prioriteit aan de rijbanen gegeven, waardoor niet alle fietspaden even goed begaanbaar waren. Maar daar wordt hard aan gewerkt.''

Geen les

Ook zijn uit voorzorg maatregelen genomen of bijeenkomsten afgezegd. De scholen van het voortgezet onderwijs in Apeldoorn besloten gistermiddag na 13.00 uur geen les meer te geven, zodat iedereen op tijd naar huis kon.

De markthandelaren op de (verplaatste) maandagmarkt kozen ervoor om niet tot 14.00 uur te wachten met het het inpakken van hun handel. Het evenement Apeldoorn Got Talent, voor 3FM Serious Request, dat maandagavond zou worden gehouden in de Grote Kerk is verplaatst naar volgende week. Ook de bijeenkomst van de Social Media Club 055 ging niet door.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn