Volledig scherm
© ANP XTRA

Taakstraf en voorwaardelijk geëist tegen Apeldoorner die ambtenaar scheld- en dreigmails stuurde

Tegen een 40-jarige ex-gedetineerde uit Apeldoorn is vrijdag voor de rechtbank in Arnhem 150 uur taakstraf en twee maanden voorwaardelijke celstraf geëist omdat hij een Apeldoornse ambtenaar duizenden scheld- en dreigmails heeft gestuurd. De Apeldoorner krijgt begeleiding vanuit de gemeente bij budgetbeheer. Hij stuurde de mails vol narigheid naar de gemeentelijk ambtenaar die zijn zaken coördineert omdat hij niet bij zijn eigen geld mocht.

Het moeizame contact tussen de man en de gemeente nam kwalijke vormen aan, nadat er fouten waren gemaakt bij de schuldhulpverlening aan de man. Hoewel de gemeente het boetekleed daarvoor heeft aangetrokken en de extra kosten ervan heeft betaald, kwam het nooit meer goed. Nadat de man zich bij de gemeente misdroeg, kreeg hij een waarschuwing en werd hem de toegang tot het pand ontzegd.

Varkenskop

Tussen januari en juli regende het daarop mailtjes, maar ook klachten over de ambtenaar, die de klachtencommissie buitenproportioneel veel bezighielden. ‘Je komt er nog wel achter wie de fuck ik ben', schreef de man dreigend, gevolgd door akelige scheldwoorden. En: ‘Als ik een kerel ben zou ik eigenlijk je varkenskop van je romp moeten trekken'. De mails bevatten tevens nare ziektes en allerlei andere verwensingen.

Narcistische stoornis

De man lijdt aan een narcistische stoornis met antisociale trekken, blowt veel en weigert medicatie en behandeling. Hij raakte vrienden kwijt en leeft steeds geïsoleerder. Instellingen voor geestelijke gezondheidszorg hebben de moed een beetje opgegeven met hem. De laatste taakstraf mislukte omdat hij zich misdroeg.

De rechtbank doet op 28 juni uitspraak in de zaak.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn