Tegenstanders Lelystad Airport zien angstige vermoedens bevestigd worden in Klarenbeek

VideoDe eerste keer dat de belevingsvlucht uit zicht verdween, waren de reacties in Klarenbeek nog redelijk mild. Al met al leek het  wel mee te vallen met de herrie. Maar toen de Boeing 737 voor de tweede maal over kwam vliegen, sloeg de stemming om. De tegenstanders zagen hun angstige vermoedens bevestigd worden. 

Of iemand veel wijzer is geworden van de veelbesproken belevingsvlucht, is nog maar de vraag. Tegenstanders waren op voorhand al sceptisch. Het ging woensdag immers maar om een handvol vluchten. Als er 's zomers dagelijks een dozijn Boeings over komt jakkeren, dan is dat heel ander verhaal. Bovendien werd er op gewezen dat de belevingsvlucht een vertekend beeld zou geven. Een vliegtuig dat tot de nok is gevuld moet er immers harder aan trekken, waardoor het meer lawaai maakt.

Afijn, het was in ieder geval op voorhand al duidelijk dat de resultaten open zouden staan voor interpretatie. 

2740 meter

Als Lelystad Airport wordt geopend, krijgt Klarenbeek te maken met Boeings die over komen scheren op een hoogte van 2740 meter. Bij een boerderij aan de Hooibaal had zich woensdagmiddag daarom een kleine menigte verzameld om de belevingsvlucht te ervaren: wethouders van de gemeenten Apeldoorn en Voorst, vertegenwoordigers van Tweede Kamerfracties, bewoners en leden van actiegroepen Red de Veluwe en Lelygate. 

,,Ik heb bewust niet te veel mensen uitgenodigd", aldus initiatiefnemer Erik Neuteboom. ,,Want dat ten koste van de beleving. Het doel is om een goed beeld te krijgen van het lawaai dat wordt geproduceerd door de overvliegende Boeings."

Geen gevolgen

Wethouder Wim Willems was aanwezig namens de gemeente Apeldoorn. Vooraf liet hij al weten dat de belevingsvlucht wat hem betreft geen gevolgen heeft. ,,Wij blijven van mening dat het luchtruim eerst opnieuw moet worden ingedeeld, voordat Lelystad Airport kan worden geopend. Daar veranderen de resultaten van deze vlucht niets aan."

Nadat de belevingsvlucht meerdere keren was vertraagd - en de irritatie in Klarenbeek begon toe te nemen - kwam de Boeing rond 17.15 uur dan eindelijk in zicht. Het leek bijna een anticlimax, want al met al leek het wel mee te vallen met het lawaai. Misschien werd de vrees van Joost van Wijk, voorzitter van Stichting Red de Veluwe, dan toch waarheid. Vooraf zei hij dat de resultaten ook tegen de actiegroepen gebruikt kunnen worden. 

Niet overtuigd

De tegenstanders zelf waren in ieder geval niet overtuigd dat het wel meeviel. ,,Het ging hier immers slechts om een vlucht", aldus Wilco Nieuwenhuis van Lelygate. ,,Als zo'n toestel meerdere keren per dag over komt vliegen, is het een heel ander verhaal."

Rond 19.00 uur kwam de Boeing voor de tweede keer overvliegen. Ditmaal maakte het toestel een stuk meer lawaai. Dat zou komen doordat het vliegtuig aan het stijgen was ter hoogte van Klarenbeek. De tegenstanders vinden dat hun angst gerechtvaardigd blijkt. ,,En dit was nog wel een leeg vliegtuig, zonder passagiers en bagage", aldus Van Wijk. ,,Moet je nagaan."

Volledig scherm
In Klarenbeek werd het luchtruim afgespeurd, op zoek naar de belevingsvlucht. © Maarten Sprangh

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn