Tevredenheid in Apeldoorn na rustig verlopen intocht

De gemeente Apeldoorn kijkt als gaststad tevreden terug op de landelijke intocht van Sinterklaas. Het evenement verliep zonder grote incidenten, de sfeer in de stad was feestelijk.

Op de intocht zijn tussen 22.000 en 25.000 mensen afgekomen, schatten gemeente en politie. Op het Stationsplein en het Raadhuisplein, respectievelijk de aankomstplek en het eindpodium, was de stemming ronduit feestelijk. Op het Stationsplein ging een haast voelbare zindering door het publiek toen de VSM-stoomtrein het hoge bezoek tegen 12.30 uur ‘afleverde'. Op het Raadhuisplein heerste bij de afronding van het programma een uitbundige sfeer.

Protesten

Elders langs de route waren er enkele protesten. Drie daarvan waren aangekondigd, de deelnemers daaraan moesten op aangewezen plekken staan. Daarnaast waren er mensen die individueel als volledig zwart geschminkte piet een punt wilden maken. De rest van het publiek ging daar ontspannen mee om. Wel werd een groep jongemannen enige tijd door de politie tegengehouden, en waren er ruim tien arrestaties.

Druk

De belangstelling voor de eindshow op het Raadhuisplein was zo groot dat het plein uiteindelijk werd afgesloten, zodat er niet meer mensen bij konden. Daarover is op sociale media kritiek te lezen. Volgens burgemeester Van Wingerden was er met het oog op de veiligheid geen keus. ,,Ik snap de teleurstelling.’’ Volgens haar waren er echter voldoende andere plekken om naar de Sint en zijn gevolg te kijken.

Tempo

Sommige bezoekers uiten hun  teleurstelling over het tempo: Sinterklaas zou zijn voorbij geflitst. De route in Apeldoorn was kort vergeleken met voorgaande intochten, toch duurde die net zo langs als in die andere jaren. Met twee extra podia met optredens was er voor wat vulling gezorgd.

Volledig scherm
Sinterklaas gebruikte zowel een koets als een paard tijdens zijn intocht door Apeldoorn. © Kevin Hagens
  1. Moederhart Heidi huilt, zoon Robin (14) verliest ‘thuis’ in Hoenderloo: ‘Alles in één klap weg’
    PREMIUM
    OPEN BRIEF

    Moederhart Heidi huilt, zoon Robin (14) verliest ‘thuis’ in Hoenderloo: ‘Alles in één klap weg’

    Robin is 1 van de 215 jongeren voor wie een andere plek moet komen, nu jeugdzorginstelling De Hoenderloo Groep gaat sluiten. Gezien de lange wachtlijsten in de jeugdzorg staat koepelorganisatie Pluryn voor een enorme klus. Betrokkenen zijn zeer bezorgd. Want voor jongeren als de 14-jarige Robin betekent een verhuizing véél meer dan slechts een koffer in- en uitpakken. Zijn moeder Heidi van 't Hoff maakt dat op indrukwekkende wijze duidelijk in deze open brief:

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn