Volledig scherm
De Bijvoet en Holt Foyer van Orpheus werd vorig jaar opnieuw ingericht. © Theater Orpheus

Theater Orpheus klaar voor tweede verbouwing

Theater Orpheus in Apeldoorn begint eind juni met het tweede deel van de herinrichting. Vorig jaar zomer werden het theaterrestaurant en de foyer aangepakt en haalde het letterlijk de Veluwe naar binnen. Nu wordt de eerste verdieping, met de vergaderzalen en de Zadkine Foyer, vernieuwd. 

Een belangrijk onderdeel van de herinrichting is duurzaamheid. Het theater vervangt de huidige lampen door ledlampen. De stoelen van de zalen worden allemaal hergebruikt door ze opnieuw te stofferen. Bezoekers die straks een blik naar boven werpen, kijken niet meer tegen een systeemplafond aan. In plaats daarvan bestaat het nieuwe plafond uit verschillende houtsoorten.

Ook in de Zadkine Foyer brengt Orpheus de natuur naar binnen. Net als de gordijnen in het theaterrestaurant, waarop foto's van berkenbomen zijn afgedrukt, wordt ook boven de Veluwse fotografie toegepast. Op de wanden van de vergaderzalen worden de foto's afgedrukt. 

Meerjarenplan

De aankomende verbouwing en die van vorig jaar maken deel uit van een meerjarenplan van het theater waarin meer werkzaamheden zijn gepland. Om de foyer boven op meerdere manieren te kunnen gebruiken, kiest Orpheus ervoor om de vaste bar te vervangen. Dit wordt een verrijdbare bar, vergelijkbaar met de bar die beneden in het het restaurant staat. Ook hierop worden lichtgevende panelen aan de voor- en zijkanten van de bar gemonteerd, met afbeeldingen van de Veluwe erop. Met de flexibele bar kan Orpheus de foyer multifunctioneel inzetten. 

Het theater was, volgens de inmiddels vertrokken directrice Meta Neeleman, echt aan een verbouwing toe. ,,Sinds 1965 is er wel het een en ander aangepast, maar eigenlijk nooit in één lijn. Een likje verf of een nieuw behangetje. Maar het werd nu gewoon te oud, het had echt een opfrisbeurt nodig'', zei Neeleman bij de afronding van de eerste verbouwing. 

  1. Werknemers slachterij moeten zich ook buiten het werk netjes gedragen in Apeldoorn
    PREMIUM

    Werknemers slachterij moeten zich ook buiten het werk netjes gedragen in Apeldoorn

    Drinkende en rondhangende Oost - Europeanen waren al jaren een doorn in het oog van buurtbewoners rond winkelcentrum Kayershof in Apeldoorn Zuid. Aan die overlast hoopt burgemeester John Berends, op de valreep van zijn afscheid van Apeldoorn, nu een einde te maken. Een afspraak tussen uitzendbureaus's en slachterij Ekro moet ervoor zorgen dat de werknemers zich, ook buiten het werk, netjes gedragen. Onderdeel van de afspraak is dat er voor klachten uit de buurt binnen twee werkdagen een oplossing gevonden wordt.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn