Volledig scherm
Braldt Lilian Haak keert terug in de Apeldoornse gemeenteraad. © Foeke Holtrop

‘Transgenderpoliticus’ keert solo terug in gemeenteraad Apeldoorn

Braldt Lilian Haak keert vanaf 20 juni terug in de Apeldoornse gemeenteraad. Hoewel hij de raadszetel overneemt van VVD’er Tamara Kipp,  vormt hij straks een eenmansfractie.

Haak was deze collegeperiode al raadslid en had zelfs de ambitie als eerste transgender in de Tweede Kamer te komen. In januari trok hij zich echter terug uit de politiek, na om medische redenen de transitie van man naar vrouw te hebben gestaakt.

Gesloten

Eind vorige maand deed zich echter onverwacht een kans voor om terug te keren. Nadat Tamara Kipp uit de VVD-fractie was gezet, gaf zij haar raadszetel ‘terug aan haar partij’. Haak heeft als eerstvolgende op de kieslijst van de verkiezingen in 2018 en het eerste recht om Kipp op te volgen. Omdat het lichamelijk een stuk beter met hem gaat, gaf hij begin deze maand al aan dat terugkeren een realistische optie zou zijn. Maar dat het boek ‘VVD’ gesloten was. 

Toegestaan

Buiten de VVD om terugkeren is wettelijk toegestaan en Haak maakte vandaag bekend dat ook daadwerkelijk te gaan doen.  ,,Ik zal verdergaan als zelfstandige fractie. Op 20 juni zal ik geïnstalleerd worden. De komende tijd is er veel te regelen maar ik verheug mij erop om weer actief te kunnen zijn. Het progressieve liberale geluid waar de stemmers voor gekozen hebben met hun voorkeursstemmen op Tamara Kipp en mij wil ik graag in de raad laten horen.”

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn