Volledig scherm
Achmea gaat nu toch slachtoffers informeren. © ANP

Verzekeraar Achmea gaat 10.000 datalek-slachtoffers alsnog informeren

Achmea gaat toch alle klanten informeren die slachtoffer zijn geworden van het omvangrijke datalek bij de grootste verzekeraar van Nederland. De Stentor onthulde  gisteren dat privé-gegevens van duizenden verzekerden op straat liggen.

Een persoon wist afgelopen augustus via de computer van een medewerker van Achmea in Apeldoorn bestanden te onderscheppen. Het gaat om BSN-nummers, namen en adressen van pensioenregelingen. In enkele gevallen zijn ook geldbedragen te zien die klanten hebben ontvangen.  Het gaat om circa 10.000 personen, woonachtig in alle delen van het land.  

Confrontatie

De hacker stuurde de bestanden, als confrontatie, in augustus naar Achmea op. Woordvoerders vertellen dat de hacker enkel wilde laten zien dat hij gevoelige informatie had en de persoon zou beloofd hebben de informatie te verwijderen. ,,Dat is niet gebeurd, weten wij nu'', zei een woordvoerder van Achmea vrijdag. De klantgegevens kwamen onder meer in handen van de Stentor. 

,,We gaan de klanten die dit betreft zo spoedig mogelijk informeren en zijn hier inmiddels volop mee aan de slag. Het betreft klanten met een pensioenuitkering uit een verzekering'', verklaart Achmea op haar website. Het bedrijf kon zaterdagochtend niet  toelichten waarom het alsnog de getroffen verzekerden gaat benaderen.

Melding

In augustus vond het bedrijf het infomeren van de betreffende klanten niet nodig omdat - zo verklaarde een woordvoerder vrijdagavond - ze er bij Achmea vanuit gingen dat de gegevens niet verder geopenbaard werden. Direct nadat de hack bij Achmea bekend werd, heeft het bedrijf hiervan wel melding gemaakt bij de Autoriteit Persoonsgegevens. ,,We hebben sindsdien onderzoek gedaan naar de kwestie en aanvullende maatregelen getroffen om het risico op datalekken verder te beperken.''

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn