Volledig scherm
Sandra ten Wolde uit Apeldoorn is fibromyalgiepatiënte.

Video | Patiënten willen erkenning fibromyalgie

APELDOORN - De Apeldoornse fibromyalgiepatiënte Sandra ten Wolde (45) is verwikkeld in een strijd met uitkeringsinstantie UWV over haar uitkering. Die is stopgezet omdat de instantie meent dat ze wel kan werken. Maar dat ontkent Sandra.

In haar strijd die ze nu voert staat ze niet alleen, zo blijkt. Bij het Fibrocentrum regent het sinds enkele maanden klachten over het UWV. ,,Het gaat veelal om schrijnende verhalen,’’ zegt Ferry van Putten, psycholoog en oprichter van het Fibrocentrum. Het behandelcentrum trekt samen op met patiënte Natalie Kramer uit Neede die een burgerinitiatief houdt om de ziekte in Nederland officieel erkend te krijgen. Ze heeft bijna de 40.000 benodigde handtekeningen die nodig zijn voor een debat hierover in de Tweede Kamer.

Sandra ten Wolde wil intussen een statement maken. ,,Ik preek niet alleen voor eigen parochie. Veel meer patiënten hebben ermee te maken en lopen tegen het onbegrip aan. Want de pijn zie je niet.’’ Sandra denkt dat de bal in politiek Den Haag ligt. ,,Het UWV volgt misschien wel de regeltjes van de wet. Die gaat ervan uit dat je sommige dingen nog wèl kan. Dus in die wet moet wat veranderen. Denk je dat ik voor mijn lol pijn lijd. Ik zit hier opgesloten in mijn huis, kan bijna niets. Ik sta op met pijn en ga met pijn naar bed. Slapen doe ik door de ziekte ook nog eens slecht, waardoor het eigenlijk alleen maar erger wordt. Gelukkig zijn er her en der acties. Het wordt hoog tijd dat Den Haag wakker wordt!’’
Het UWV zegt in een reactie inmiddels in gesprek te zijn met patiëntenvereniging FES, naar aanleiding van de klachten.

Wat is fibromyalgie?
Letterlijk betekent fibromyalgie: pijn in bindweefsel en spieren. Het is een term die beschrijft wat er aan de hand is, maar die geen oorzaak aanduidt. Klachten zijn pijn, stijfheid, vermoeidheid en soms stemmingswisselingen. In Nederland kampen ongeveer 350.000 patienten met de ziekte.

De Apeldoornse fibromyalgiepatiënte Sandra ten Wolde (45) is verwikkeld in een strijd met uitkeringsinstantie UWV over haar uitkering. Die is stopgezet omdat de instantie meent dat ze wel kan werken. Maar dat ontkent Sandra.
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn