Volledig scherm
De politiek buigt zich vandaag in de raadszaal over de toekomst van Real-X. Daarbij doen drie oud-kopstukken ook een duit in het zakje. © Johannes Rutgers

Voormalige politieke kanonnen in Apeldoorn stunten weer rond Real-X

Skatecentrum Real X in Apeldoorn verdient nog een kans. Dat vinden drie voormalige politieke kopstukken, die daarover opvallend genoeg een brief hebben gestuurd aan de huidige gemeenteraad en burgemeester en wethouders.

Het centrum aan de Vlijtseweg zegt voor het einde te vrezen, nu de gemeentelijke subsidie gekort gaat worden. De gemeente Apeldoorn houdt vooralsnog voet bij stuk; Real-X is al vaker geholpen toen het in de knel zat en de huidige bezuiniging was al aangekondigd. Een aantal politieke partijen vindt echter dat het centrum zo'n grote waarde heeft dat er toch redding moet komen. Vandaag (donderdag) valt daarover een besluit.

Duit

De oud-fractievoorzitters van VVD, PvdA en wat nu Lokaal Apeldoorn is, doen ook een duit in het zakje. Respectievelijk Werner Ludwig, Ton Kunneman en Henk Schutte sprongen ook voor Real-X in de bres toen zij nog in de gemeenteraad zaten. Sterker nog: in hun allerlaatste raadsvergadering in maart 2014 zorgden ze ervoor dat Real-X in een nieuw onderkomen kon trekken. De drie bepaalden samen met Hans Wegman, toen voorman van het CDA en tegenwoordig nog raadslid namens die partij, jarenlang veel van wat er in Apeldoorn gebeurde.

Jammer

Anno 2018 is rond Real-X nog steeds niet alles zoals het in 2014 afgesproken is, stellen Schutte, Kunneman en Ludwig. ‘Real X dreigt nu voor de zoveelste keer in haar bestaan in een onzekere situatie te komen, en dat vinden wij jammer. Wij gaan hier niet verder in op de argumenten die nut, noodzaak en maatschappelijke functie van Real X onderbouwen. Daarvan zijn u en wij allemaal meer dan overtuigd', schrijft het drietal.
‘Vanuit onze betrokkenheid van destijds (en sindsdien) voelen wij ons verplicht om nog eens aandacht te besteden aan de losse eindjes die nog niet zijn afgehecht. Op dit moment worden er belangrijke stappen gezet in de bestuurlijke en organisatorische structuur van Real X. Dat betekent een betere, doorgewinterde bestuurskracht en een scherpe bewaking van de exploitatie, inclusief de ambitie om hier op termijn een nog groter succes van te maken.’ En dus is er een ‘dringend verzoek’ ,,op dit moment geen onomkeerbare besluiten over de toekomst van Real X te nemen’’. 

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn