Pas als de neerslag van stikstof onder de afgesproken waarde zit, dan loopt de kwetsbare natuur, zoals hier op de Veluwe bij Hoog Soeren, geen risico.
Volledig scherm
PREMIUM
Pas als de neerslag van stikstof onder de afgesproken waarde zit, dan loopt de kwetsbare natuur, zoals hier op de Veluwe bij Hoog Soeren, geen risico. © Maarten Sprangh

Wetenschap waarschuwt: Veluwe zeer gevoelig voor stikstof en alleen hard ingrijpen kan redding bieden

De natuur op de Veluwe is zeer gevoelig voor de neerslag van stikstof en ligt ook nog eens midden in een provincie met veel intensieve veehouderij. Om de uitstoot naar beneden te krijgen, is werk aan de winkel stellen wetenschappers van Wageningen University & Research (WUR).

Dat staat in het rapport ‘Inzichten stikstofdepositie op natuur’, dat de WUR heeft opgesteld. Wageningse onderzoekers hebben in opdracht van het Wereldnatuurfonds en Natuurmonumenten onderzoek gedaan naar de mate waarin stikstof neerslaat op alle beschermde natuurgebieden in Nederland, de zogeheten Natura2000-gebieden. Hieruit blijkt dat het ‘overschot’ aan stikstof in veel Oost-Nederlandse natuurgebieden relatief hoog uitvalt. Zo moet de neerslag van stikstof op de Veluwe met de helft afnemen om onder de veilige waarde te komen. 

  1. Speciale zorghotels in Apeldoorn en Almen voor (corona)patiënten: ‘Druk op acute zorg moet afnemen’
    PREMIUM

    Speciale zorghotels in Apeldoorn en Almen voor (corona)patiënten: ‘Druk op acute zorg moet afnemen’

    In Apeldoorn en Almen worden op de oude locatie van het Julianaziekenhuis en hotel Ehzerwold tijdelijk twee zorghotels geopend. In Almen is plek voor coronapatiënten en mensen die palliatieve nodig hebben. In Apeldoorn kunnen coronapatiënten uit het ziekenhuis terecht die nog steeds zorg nodig hebben. Gezamenlijk bieden de hotels plek voor bijna 200 patiënten in Noord- en Oost-Gelderland.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn