Volledig scherm
In het stiltegebied van Wiesel worden veel paarden gehouden, die last hebben van vuurwerk. © Maarten Sprangh

Wiesel protesteert na afwijzing vuurwerkvrije zone door gemeente Apeldoorn

De initiatiefnemers van een vuurwerkvrije zone in Wenum-Wiesel leggen zich niet neer bij de afwijzing daarvan door de gemeente Apeldoorn. Zij hebben een bezwaarschrift ingediend in een poging alsnog invoering af te dwingen. 

Als opmaat naar een algeheel afsteekverbod - volgend jaar - voert de gemeente dit jaar vuurwerkvrije zones in. Rond de komende jaarwisseling is het op drie plekken in Apeldoorn verboden om vuurwerk af te steken.  Dat verbod komt rond de kinderboerderijen Malkenschoten, Hoog Buurlo en De Maten. Ondanks een door 155 mensen ondertekende petitie om vuurwerk ook te verbieden in het stiltegebied van Wiesel, wordt daar geen vuurwerkvrije zone aangewezen.

,,De projectleider ‘vuurwerkvrije zones’ van de gemeente Apeldoorn vertelde ons dat de handhaving de reden was dat de petitie niet gehonoreerd kon worden,’’ geven de initiatiefnemers aan. Ook als de gemeente te weinig mankracht heeft om te handhaven, verwachten ze dat een afsteekverbod in hun landelijke woonomgeving zinvol is doordat veel mensen zich er wél aan zullen houden.

Volgens de initiatiefnemers hebben is een rem op vuurwerk in het stiltegebied van belang voor zowel het wild als voor gehouden dieren, zoals paarden, en mensen.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn