Volledig scherm
Wethouder Wim Willems vindt dat hij doet wat de gemeenteraad heeft gevraagd. © Archief, Rien Hokken

Wijkraden moeten leren leven met nieuwe rol, zegt Apeldoornse wethouder Willems

De gemeente Apeldoorn hecht wel degelijk waarde aan de mening van de Apeldoornse dorps- en wijkraden, maar ook aan die van andere organisaties in de samenleving. De raden moeten leren leven met een andere status.

Die boodschap kreeg de Apeldoornse gemeenteraad gisteravond na raadsvragen van de SGP. Die reageerde op noodkreten van de wijkraden Zuid en Zuidoost.  De toekomst van de dorps- en wijkraden is in het geding, vinden zij. 

Actiegroepen

Wethouder Wim Willems zei graag uit te willen leggen hoe hij aan een nieuwe rol van de raden werkt, maar kaatste bij de kritische vraagstelling van de SGP de bal terug naar de gemeenteraad. Die heeft zelf het besluit genomen dat de gemeente op een andere manier omgaat met burgerparticipatie, aldus Willems, en dat voert hij dus uit. Burgers zijn voor inspraak tegenwoordig niet meer aangewezen op de raden, maar richten tegenwoordig bijvoorbeeld ook gemakkelijk actiegroepen op.

Dat niet alle dorps- en wijkraden blij zijn met de veranderingen ziet hij ook, aldus de wethouder, maar dat is volgens Willems wel het gevolg van de door de gemeenteraad ingezette koers.

  1. Start strafzaak IS-vrouw Xaviera S. (26) uit Apeldoorn, maar wordt ze veroordeeld?
    PREMIUM

    Start strafzaak IS-vrouw Xaviera S. (26) uit Apeldoorn, maar wordt ze veroor­deeld?

    In een klein appartementje in de buurt van de Turks-Syrische grens leefde de zwangere IS-vrouw Xaviera S. (26) maandenlang in onzekerheid. Uiteindelijk zette de Turkse politie de Apeldoornse jihadiste vorig jaar november op het vliegtuig. Vandaag start haar strafzaak. Justitie verdenkt S. van deelname aan een terroristische organisatie, maar het is de vraag of de rechtbank haar uiteindelijk daadwerkelijk kan veroordelen.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn