Volledig scherm
Yvonne de Vries is Apeldoorner van het jaar. © Tera Busser

Yvonne de Vries is Apeldoorner van het jaar

Yvonne de Vries is door Vereniging Oud Apeldoorn (VOA) uitgeroepen tot Apeldoorner van het jaar 2019. Dat gebeurde tijdens de nieuwjaarsreceptie van de VOA in de Heemgaard.

De Vries was als ambtenaar van de gemeente Apeldoorn nauw betrokken bij het bewaren van de plaatselijke cultuurhistorie. Ze ging in 2019 met pensioen. De Vries zorgde er met andere partijen onder meer voor dat het Theehuis voor Park Berg & Bos behouden bleef en dat de kroontjes op het hekje bij De Naald terugkeerden. Ook stond ze aan de wieg van de Stichting Apeldoornse Monumenten (SAM). 

Grenspalen

De geboren Haagse was 33 edities lang de voortrekker bij de Open Monumentendagen. Ook speelde ze een rol bij het herstel van de tientallen grenspalen in de gemeente Apeldoorn. De Vries was zichtbaar verrast toen ze tot Apeldoorner van het jaar werd uitgeroepen.

‘Met een tomeloze inzet heeft zij eraan bijgedragen de geschiedenis van de gemeente Apeldoorn zowel in woord als in beeld vast te leggen’, zo staat onder meer op de oorkonde die ze kreeg uitgereikt. 

Sinds 2001 benoemt de VOA de Apeldoorner van het jaar. Eerder werden onder meer het ASK-Theater, de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij, Truckersdag en Vrienden van de Grote Kerk in het zonnetje gezet.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn