Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Brandweer

Zesde uitruk in regio Noord-Oost Gelderland voor giftig gas uit maiskuil

Voor de zesde keer de afgelopen weken is de brandweer in de Veiligheidsregio Noord-Oost Gelderland uitgerukt voor giftige gassen bij een maiskuil. Vanochtend ging het om een kuil bij een boerderij in Wenum-Wiesel.

De eigenaar belde de brandweer omdat er een dampend rood gas uit de kuil opsteeg. De brandweer heeft de kuil afgedekt en buizen geplaatst zodat de giftige gassen gecontroleerd uit de kuil kunnen ontsnappen, zo meldt Frank Lutke Schipholt van de Veiligheidsregio Noord-Oost Gelderland.

Het is de zesde keer dat de brandweer in Noord-Oost Gelderland deze oogstperiode uitgereden is voor een gaswolk boven een maiskuil. ,,Het ontstaat een paar dagen nadat de kuil is gemaakt. Door biologische processen ontwikkelt het giftige gas zich", legt de woordvoerder uit. 

Ruim een maand geleden heeft landbouworganisatie LTO al gewaarschuwd voor dit fenomeen. Door de droogte van de laatste maanden zit in de mais veel meer stikstof dan gewoonlijk. Tijdens het inkuilen kan er dan een mengsel van giftige en bijtende gassen ontstaan, die voor zowel mens als dier grote risico's oplevert. Denk bijvoorbeeld aan brandblaren op de huid, irritatie van de luchtwegen en beschadiging van het hoornvlies. Bij aanraking met het gas moet direct contact worden gezocht met een arts.

Lutke Schipholt verwacht dat dit niet de laatste keer is dat de brandweer uitrijdt voor dit fenomeen. ,,De maiscampagne is nog volop gaande."

  1. Apeldoornse webshop laat spoor van gedupeerden na
    PREMIUM

    Apeldoorn­se webshop laat spoor van gedupeer­den na

    Leveranciers en klanten betichten webshop BMX Shop Apeldoorn massaal van oplichting. De webshop voor fietscrossartikelen van Apeldoorner Riny van Nieuwenhuizen zou wel afnemen van leveranciers maar niet betalen en klanten juist laten betalen maar vervolgens niet leveren. Van Nieuwenhuizen zelf ontkent oplichtingspraktijken en stelt juist zelf slachtoffer van een lastercampagne te zijn. Meerdere gedupeerden zeggen dat ze aangifte van oplichting hebben gedaan tegen de ondernemer. ,,Die man is ziek in zijn hoofd.’’

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn