Volledig scherm
Onder meer isolatie moet ervoor zorgen dat huurwoningen energiezuiniger worden. © ANP

Zuinige woning moet voordeel opleveren voor Apeldoornse huurder

Het verduurzamen van sociale huurwoningen in Apeldoorn moet vooral voor de bewoners financieel voordeel opleveren. Dat hebben de corporaties, huurdersverenigingen en gemeente Apeldoorn afgesproken.

Corporaties in heel Nederland zijn bezig met een grote operatie om hun woningbestand energiezuiniger te maken en waar mogelijk schone energie op te wekken. Het gaat daarbij concreet om onder meer isolatie en installeren van zonnepanelen. De Apeldoornse corporaties volgen daarbij de lijn dat woningen waar het meest te winnen valt, het eerst aan de beurt zijn. In 2019 staat de aanpak van 1.265 woningen gepland.

Wat betreft de Woonmensen, Veluwonen, De Goede Woning en Ons Huis valt die verduurzaming mooi samen met een ander doel van de corporaties: het betaalbaar houden van woonruimte. Nou gelden er strakke landelijke regels rond de verhouding tussen inkomen en huurprijs. Maar betaalbaarheid gaat om de totaalsom van woonlasten, redeneren de corporaties en gemeente. Als de energierekening omlaag gaat wordt het wonen uiteindelijk ook goedkoper.

Comfort

Om de investeringen te kunnen dekken willen de corporaties onder meer de opbrengst van inkomensafhankelijke huurverhoging gebruiken. Ze zeggen concrete stappen op dit gebied te zullen voorleggen aan de huurdersbelangenverenigingen. Een bijkomend voordeel van verduurzaming is dat het prettiger wonen wordt; het comfort gaat omhoog. De sociale huurwoningen in Apeldoorn hebben nu gemiddeld een C als energielabel. Dat moet in 2021 ‘B’ zijn.

De corporaties gaan bekijken of ze, nog meer dan nu, de energiekosten ter sprake kunnen brengen voordat iemand een huurovereenkomst tekent voor een woning.

500 woningen

De maatregelen rond duurzaamheid zijn vastgelegd in zogenoemde prestatieafspraken. Daarin is ook opgenomen dat - zoals eerder gemeld - er de komende vijf jaar per saldo 500 huurwoningen bij komen.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn