Bij de grootschalige beleggingsfraude door Centurion ging ruim 26 miljoen euro in rook op. Tekening Ruben Oppenheimer
Volledig scherm
Bij de grootschalige beleggingsfraude door Centurion ging ruim 26 miljoen euro in rook op. Tekening Ruben Oppenheimer © Ruben Oppenheimer

Accountant schikt met gedupeerden miljoenenfraude bij beleggingsbedrijf Centurion

ARNHEM - Accountantskantoor VWGNijhof heeft na maandenlang gesteggel een schikking getroffen met de gedupeerden van een miljoenenfraude bij beleggingsbedrijf Centurion.

Het Arnhemse beleggingsfonds Centurion ging in 2014 failliet nadat het was ontmaskerd als een piramidespel. Bij de fraude ging volgens het openbaar ministerie minstens 26 miljoen in rook op. Drie ex-directeuren werden veroordeeld tot jarenlange celstraffen.

Tuchtrechter 

In 2017 stelde de tuchtrechter dat VWGNijhof had gefaald in zijn controlerende taak. Door de bemoeienis van VWGNijhof leek beleggen in Centurion, dat vakantiehuizen in Costa Rica zou ontwikkelen, jarenlang betrouwbaar en solide.

 Onder de neus van twee accountants maakte Centurion zich schuldig aan miljoenenbedrog. Volgens de Accountantskamer hebben de accountants hun beroepsregels ernstig geschonden.

Zes jaar

De meer dan 600 gedupeerde beleggers stelden vervolgens vorig jaar VWGNijhof aansprakelijk. Volgens advocaat Jan Willem van de Velden liet VWGNijhof de fraude en misleiding bij Centurion ongehinderd voortbestaan. VWGNijhof was zes jaar als accountant, adviseur en fiscalist bij de onderneming betrokken.

Na maandenlange intensieve onderhandelingen is er een schikking getroffen. Daarmee worden mogelijk jarenlange juridische procedures voorkomen. De compensatieregeling komt er op neer dat de beleggers ongeveer 15 procent van hun inleg terug krijgen. 

De schikking met de verzekeraars van VWGNijhof betekent echter niet dat de accountant de aansprakelijkheid erkent, aldus een woordvoerder van gedupeerde beleggers. Het Gelderse accountantskantoor VWGNijhof bestaat overigens niet meer. Het kantoor is in 2018 opgesplitst. 

In samenwerking met indebuurt Arnhem