Volledig scherm
De ingang van de fietsenstalling op station Arnhem Centraal. © DG

Accudief kraakt e-bikes in stalling bij Arnhem Centraal

ARNHEM - Criminelen hebben momenteel warme aandacht voor e-bikes in de fietsenstalling bij station Arnhem Centraal. Alleen al dit weekend kwam een handvol meldingen binnen van eigenaren die hun elektrische fiets aantroffen zonder accu.

Suzanne Brands is een van hen. ,,Ik baal enorm. Gelukkig ben ik wel verzekerd, maar het levert toch een hoop rompslomp op.’’ Een accu voor een elektrische fiets kost enkele honderden euro’s.  

De dader richt zich vooral op accu’s die onder de bagagedrager zitten. NS, beheerder van de stalling, bevestigt dat er dit weekend ‘enkele meldingen’ van diefstal zijn geweest.

Is de accu van jouw e-bike ook gestolen in deze stalling? Help de verslaggever!

 WhatsApp ons!

Stuur een bericht op 06-13322268. Mailen kan ook, naar: online@gelderlander.nl

‘Vergelijk het met een parkeergarage’

Brands zegt van de stallingsmedewerkers te hebben gehoord dat de accudiefstal ‘schering en inslag’ is. Gegevens van de politie bevestigen dat niet. Het aantal meldingen sinds juni komt volgens een woordvoerder uit op vijf. 

De gedupeerde fietsster verbaast zich erover dat gebruikers van de stalling niet worden gewaarschuwd. Nergens kun je een waarschuwing vinden dat er een accudief actief is. ,,Als er zoveel wordt gestolen, lijkt me dat wel op zijn plaats. Als gebruiker lijkt een bewaakte stalling toch een relatief veilige plek voor je fiets.’’ 

De huisregels van de stalling schrijven voor dat je als gebruiker moet zorgen dat je accessoires van je fiets haalt. Verder, stelt een woordvoerder van NS, moet je een bewaakte fietsenstalling vergelijken met een parkeergarage. ,,Ook daar kun je het slachtoffer worden van inbraak of diefstal van onderdelen.’’

‘Waarom Arnhem?’

NS zegt dat er op andere stations voor zover bekend geen opvallende stijging te zien is van het aantal accudiefstallen. ,,De vraag is dus: Waarom in Arnhem wel? We denken zeker na over de vraag hoe we dit kunnen stoppen.’’

Wat kun je zelf doen?

* Veel accu’s hebben een extra opening. Tip van de fietsenhandelaar: doe daar een extra kabel doorheen, zodat de accu op twee plekken vastzit.

* Je gaat niet door het stadscentrum sjouwen met een accu in je handtas, maar staat je fiets voor je huis of je werk geparkeerd: neem hem gewoon mee naar binnen. Kun je hem gelijk opladen.

* Als een dief kwaad wil, lukt het vaak wel om een accu mee te nemen. Zorg dus dat je een goede verzekering hebt. Kost altijd een stuk minder dan een nieuwe accu. 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Arnhem