Volledig scherm
Hof te Dieren. Een prachtig landgoed, maar nu nog zonder huis. © Lars Smook

Acht appartementen op landgoed Hof te Dieren

DIEREN - De Stichting Twickel, eigenaar van Hof te Dieren, wil zelf een appartementencomplex gaan bouwen op het landgoed. Eerdere pogingen door derden zijn op niets uitgelopen.

Het nieuwe gebouw moet komen op de plek waar het uit circa 1820 daterende woonhuis heeft gestaan van de gravin Van Wassenaer Obdam. 

Dit huis werd vernield in de oorlog. Het nieuwe gebouw, dat een voorname uitstraling moet krijgen, moet maximaal acht dure huur- of koopappartementen gaan herbergen. Onder het gebouw komt een parkeergarage. Hoe het gebouw eruit komt te zien, is nog niet bekend. De plannenmakerij is nog niet rond.

Jaren zestig

Al sinds de jaren zestig hebben diverse partijen bouwplannen gemaakt voor Hof te Dieren. Het eerste was een plan voor een huis voor christelijke weduwen, het laatste een huis voor dementerenden. Dit laatste dateert van circa twee jaar geleden.

De bouwplannen gingen steeds niet door omdat Twickel slechts een bouwwerk met een beperkte omvang en een beperkt aantal appartementen toestaat. Bouwen buiten de contouren van de oude villa is uit den boze. Bovendien moet archeologisch en geologisch onderzoek worden gedaan. Complicerende factor is ook nog dat Twickel de ondergrond niet wil verkopen, maar slechts te huur of in erfpacht wil uitgeven. Ontwikkelaars kunnen met een dergelijk beperkt, maar duur en en gecompliceerd project moeilijk uit de kosten komen. 

Bezwaar

Voor Twickel zelf geldt dit bezwaar niet. De stichting vindt het niet erg een gebouw op Hof te Dieren neer te zetten dat pas over jaren of misschien zelfs helemaal niet gaat renderen. ,,Het gaat ons er vooral om dat het landgoed weer een hart krijgt", zegt beheerder Wilke Schoemaker van Hof te Dieren. ,,Dat er een huis komt, is ons belang. Winst maken niet.”

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Schietpartij in Utrecht werpt schaduw over Arnhemse pensioenstaking: ‘Actie voeren zou heel ongepast zijn’
    PREMIUM
    video

    Schietpar­tij in Utrecht werpt schaduw over Arnhemse pensioen­sta­king: ‘Actie voeren zou heel ongepast zijn’

    ARNHEM - Arnhem had maandag de stakingshoofdstad van Oost-Nederland moeten worden. Het treinverkeer bij Arnhem Centraal lag vroeg in de ochtend al plat en voor het provinciehuis stond een grote bijeenkomst met 1.500 man gepland om actie te voeren voor een ‘goed pensioen’. Door een schietpartij in een tram in Utrecht met een vreselijke afloop waren de gedachten van veel stakers compleet ergens anders.

In samenwerking met indebuurt Arnhem