Mogelijke schietpartij op Eindhovensingel in Arnhem.
Volledig scherm
Mogelijke schietpartij op Eindhovensingel in Arnhem. © Jean-Marc Regelink / Persbureau Heitink

Agenten die dreigende man in Arnhem in zijn been schoten niet vervolgd

ARNHEM - De agenten die op 6 december 2019 bij een woning aan de Eindhovensingel in Arnhem een man in zijn been schoten, hebben rechtmatig gehandeld en worden niet vervolgd. Dat concludeert het openbaar ministerie na onderzoek van de Rijksrecherche. 

Volgens het OM was het een beroep op noodweer en is er dus geen sprake van een strafbaar feit. 

De agenten hadden alle reden te geloven dat de man gewapend was toen ze die avond bij de woning aan de Eindhovensingel aankwamen na een melding van huiselijk geweld. De bewoonster van de woning vertelde aan de vier agenten dat haar man een mes had en dat hij zichzelf iets wilde aandoen.

Pepperspray om de man te bedwingen

De man kwam daarna ook met een mes naar buiten en maakte stekende bewegingen naar de agenten. Die gebruikten eerst pepperspray om de man te bedwingen en losten vervolgens een waarschuwingsschot.

Dat had echter geen effect, waarna gericht op zijn benen werd geschoten.

Dat gebeurde eerst door een agent tweemaal, daarna door een andere agent nog eenmaal. Daarbij raakte de man gewond. Hij is naar het ziekenhuis gebracht, maar raakte niet in levensgevaar.

Volgens de officier van justitie die het onderzoek heeft beoordeeld ‘bevonden de agenten zich in een dreigende situatie, waarin het gebruik van het dienstwapen passend en geboden was’. 

De conclusie is bovendien ‘dat van agenten verwacht mag worden dat zij in dergelijke situaties handelend optreden en het gevaar keren’.

In samenwerking met indebuurt Arnhem