Al dertien agenten belaagd door coronahoesters: ‘Buitengewoon ergerlijk’

ARNHEM - In Oost-Nederland zijn minstens 13 agenten belaagd door zogenoemde coronahoesters. Dat zijn mensen die net doen alsof ze besmet zijn met het coronavirus en zich tegen agenten verzetten door flink te gaan hoesten.

Oscar Dros.
Volledig scherm
Oscar Dros. © Guus Schoonewille

Politiechef Oscar Dros van Oost-Nederland noemt hun gedrag. ,,Buitengewoon ergerlijk.” Hij is blij dat de overtreders door het Openbaar Ministerie via snelrecht worden aangepakt ‘om dit onaanvaardbare gedrag af te straffen’. 

Bij de rechtbank Gelderland zijn inmiddels drie mannen voorgeleid, die naar agenten zouden hebben lopen hoesten en spugen, ondertussen roepend dat ze aan ziektes en corona leden.  Het gaat om een man van 46 jaar uit Zutphen, een man van 32 uit Biddinghuizen en een 43-jarige inwoner van Borne, die afgelopen weekeinde in Almelo werd opgepakt.

,,Wij willen dit gedrag meteen aanpakken en lik op stuk geven”, zegt een woordvoerder van het openbaar ministerie (OM) Oost-Nederland. ,,Voor ons is dit een opmaat naar snelrecht, net als ook elders in het land al is gebeurd.”

Celstraf

Rechters hebben de eerste coronahoesters bestraft met celstraffen en werkstraffen.  Vorige week vrijdag kreeg een 23-jarige man uit Noordwijkerhout die expres agenten in het gezicht hoestte, 10 weken cel waarvan 2 voorwaardelijk. Hij had al een strafblad. 

Een ander kreeg 40 uur werkstraf. Beide zaken werden met spoed aangebracht. Het OM verweet de mannen bedreiging met de dood of zware mishandeling, belemmering van zijn aanhouding.  

,,Wij zijn afhankelijk van mensen met zogenoemde vitale beroepen,” zei de officier van justitie op zitting in Utrecht. ,,Eens te meer verdienen deze hulpverleners onze bescherming. Nu moeten wij laten zien dat het strafrecht tanden heeft.”

In samenwerking met indebuurt Arnhem