Volledig scherm
Het huis in Marloth Park in Zuid-Afrika waar de 74-jarige vrouw uit Arnhem is omgebracht. © EPA

Alberta (74) uit Arnhem omgekomen bij heftige roofmoord in Zuid-Afrika

Het vrouwelijke slachtoffer van de roofmoord waarbij woensdag in Zuid-Afrika twee mensen werden omgebracht, is een 74-jarige vrouw uit Arnhem. Dat laat politiecommandant Louis Stander van de Zuid-Afrikaanse politie weten op vragen van deze krant.

Het gaat om Alberta van der Meer, één van de gasten van de eveneens omgebrachte Belgische hoteleigenaar Koenraad Collier (53), die al jaren in Mozambique woonde. De slachtoffers werden woensdag overmeesterd door een bende overvallers, vastgebonden en later gestikt als gevolg van proppen die in hun mond werden gestopt, aldus de politie. 

Agenten vonden de ontzielde lichamen van Van der Meer en Collier vervolgens in de woning. Twee andere slachtoffers van de roofoverval wisten te ontsnappen en hebben de politie gealarmeerd.

Vijf verdachten voortvluchtig

Volgens politiecommandant Stander zijn vijf verdachten van de roofmoord voortvluchtig. Het vijftal zou de vier slachtoffers woensdag hebben verrast in een woning in vakantieplaats Marloth Park, grenzend aan het beroemde Krugerpark, en ervandoor zijn gegaan met een aantal kostbaarheden.

,,We zijn nu volop bezig met het onderzoek in deze zaak en hebben goede hoop dat we de daders kunnen opsporen en arresteren”, zegt Stander. Wanneer de vijf opgepakt kunnen worden, kan hij niet zeggen. ,,Maar naar verwachting nog niet in één van de komende dagen”.

Snel vrijgegeven

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken staat in contact met de familie van de omgebrachte Van der Meer en verleent bijstand. Politiecommandant Stander weet dat het lichaam van de Arnhemse vrij snel wordt vrijgegeven, waarna haar stoffelijke resten overgebracht kunnen worden naar Nederland. ,,Dat gebeurt waarschijnlijk in de komende week”, zegt hij.

Lopende het moord-onderzoek kan Stander niet veel meer informatie geven. Hij zegt dat de Zuid-Afrikaanse politie komende week mogelijk met meer details naar buiten komt.

In samenwerking met indebuurt Arnhem