Volledig scherm
Roelle Veltmaat met haar winnende amuse. Links chef-kok Tonny Berentsen van De Kromme Dissel. © Marc Pluim

Amuse studente gloreert in sterrenrestaurant in Heelsum

HEELSUM/WAGENINGEN - Roëlle Veltmaat is een vrouw met een passie en een missie. Lekker hoor, als je dan al op 18-jarige leeftijd een gerechtje van jouw hand op het menu van een toprestaurant ziet staan.

Bij De Kromme Dissel in Heelsum kun je dit najaar de amuse eten die de eerstejaars studente van de opleiding zelfstandig werkend kok aan de Vakschool Wageningen bedacht in het kader van een door het restaurant uitgeschreven wedstrijd.

Sterrenniveau

,,Supergaaf'', vindt Veltmaat het dat haar 'Boswandeling', zoals de amuse heet, door Tonny Berentsen op de kaart is gezet. In De Kromme Dissel, al 47 jaar drager van een Michelin-ster, is de uit Loo bij Duiven afkomstige Berentsen al 27 jaar chefkok. Omdat het restaurant dit jaar zijn vijftigste verjaardag viert, besloot de maître chefs en hobbykoks uit te dagen een amuse van sterrenniveau te maken, passend bij het najaar.

Veltmaat kwam achter het bestaan van de wedstrijd toen ze op zoek ging naar een stage-adres in een sterrenrestaurant. ,,Ik dacht: ik doe mee, dan laat ik zien wat ik kan en wie weet, levert dat nog een vervolg op in de vorm van een stage.''

Love Restaurant

De Wageningse ging helemaal los, zoals ze dat eigenlijk een jaar of twaalf geleden ook deed, toen ze nog een meisje van een jaar of zes was en met haar broertje voor de lol thuis het Love Restaurant runde. De enige gasten: haar vader en moeder. Het menu: spaghetti bolognese of spaghetti carbonara. ,,Daar begon het allemaal mee.''

Volledig scherm
195084 Heelsum, 10 oktober 2018. Roelle Veltmaat heeft een winnende amuse gemaakt die in het kader van 50 jaar Kromme Dissel ook op de kaart is gekomen. (opdr. P. Kemperman)Foto Marc Pluim MP dgfotoDe Gelderlander, Arnhem © Marc Pluim

Toen ze als tiener voor een opleiding in de handel en administratie koos, fluisterde een mentor haar in dat ze in no time van sector zou switchen. ,,Hij had gelijk. Ik was er al na drie weken klaar mee. Toen besloot ik mijn hart te volgen en voor de koksopleiding te kiezen.''

Alle zintuigen

Hoe ze zich daar in kan uitleven, laat ze zien met haar amuse. ,,Mijn doel is om de gast een beleving te geven. Niet alleen van smaak maar met alle zintuigen, een beleving die net iets verder gaat."

Ze maakte een gerechtje met gerookte eendenborstfilet, knolselderijmayonaise, pompoencrème, kastanjemousse, een crumble van paddenstoelen, Namemo-paddenstoelen en paddenstoelenschuim. En dat serveerde ze aan de jury met een mp3-speler met bosgeluiden. ,,Zodat het herfstgevoel nog meer tot zijn recht komt.''

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Arnhem