Volledig scherm
Vuilniswagen op waterstof gaat volgend jaar in Arnhem rijden. © SUEZ

Arnhem gaat in 2020 proefdraaien met vuilniswagen op waterstof

ARNHEM - Arnhem gaat in 2020 het huisvuil ophalen met een afvalwagen op waterstof. Het gaat om een proef van zeven afvalwagens op waterstof en evenzoveel Europese steden. 

De nieuwe huisvuilwagen op waterstof van afvalinzamelaar Suez is inmiddels in productie en zal in het tweede kwartaal van 2020 het huisafval in Arnhem ophalen. De vrachtauto op waterstof is het resultaat van het samenwerkingsproject HECTOR. Zeven Europese steden, waaronder Arnhem werken hierin samen.

Tankstation

Arnhem heeft als voordeel dat er een waterstoftankstation aanwezig is. De vuilniswagen hoeft daarom niet tientallen kilometers te rijden om de tank te vullen. Het tankstation is al gevestigd aan de Westervoortsedijk en wordt binnenkort verbeterd.

Behalve de zeven steden werken de afvalinzamelaar SUEZ en Hogeschool Arnhem Nijmegen samen in het waterstofproject. HECTOR investeert in het ontwikkelen, gebruiken en bijhouden van gegevens van de huisvuilwagens op waterstof. Het doel is om de uitstoot van schadelijke gassen in het Europese wegstransport terug te brengen. 

Verheugd

De gemeente Arnhem reageert verheugd met de komst van een huisvuilwagen op waterstof. ,,In Arnhem zijn we volop bezig met maatregelen voor een schoner en leefbaarder klimaat. Bovendien is de kennis en kunde op het gebied van waterstof in Arnhem volop aanwezig. De komst van deze huisvuilwagen op waterstof bewijst dat Arnhem zich met recht koploper mag noemen in de energietransitie”, aldus Cathelijne Bouwkamp, wethouder Klimaat en Energie.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Arnhem