Volledig scherm
Het stadhuis van Arnhem. © ANP XTRA

Arnhem gaat stadhuis niet extra beveiligen na hack

ARNHEM - De gemeente Arnhem gaat de fysieke beveiliging van het stadhuis en stadskantoor niet aanscherpen. Dat een ingehuurde hacker tot vier keer toe zonder pasje uren achtereen in het beveiligde deel van het stadskantoor heeft kunnen verblijven, noopt de gemeente niet tot extra veiligheidsmaatregelen.

,,De maatregelen die we hebben genomen zijn gericht op het beveiligen van de computersystemen. Het stadhuis en stadskantoor moeten ook gastvrij zijn, dat vinden we ook belangrijk. Er komt geen strenger pasjessysteem'', aldus een woordvoerder van de gemeente Arnhem.

Quote

Er komt geen strenger pasjessys­teem.

Woordvoerder gemeente Arnhem

Deze week werd bekend dat hacker Wouter van Dongen van het bedrijf DongIT alleen en soms met collega's tot vier keer toe het met een pasjessysteem beveiligde deel van het stadskantoor binnen wandelde. Eenmaal binnen wist hij tot in diep in de digitale krochten de gemeente door te dringen. In opdracht van de Rekenkamer Arnhem wist hij vertrouwelijke informatie van het college, mails van burgemeester en wethouders en privacygevoelige gegevens van de burgers uit het digitale netwerk te vissen.

'Beveiligen moet digitaal en fysiek'

,,Het beveiligen van gemeentelijke gegevens moet zowel digitaal als fysiek gebeuren", meent hacker Van Dongen. ,,Voor ons geldt dat we bij het hacken de makkelijkste weg kiezen. Wanneer ik gewoon eenvoudig een gebouw kan binnenlopen en vervolgens een netwerkkabel kan inprikken, dan heeft het geen zin om van buiten de vaak beter beveiligde externe systemen proberen te hacken." 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Arnhem