Volledig scherm
Ridderspelen op de Markt in Arnhem, ter gelegenheid van het 750 jarig bestaan van de stad, in 1983. © Gelders

Arnhem is vandaag jarig, maar viert het verder niet

VideoARNHEM - Niet alleen het Nederlands Openluchtmuseum is jarig. Ook de stad Arnhem verjaart. De Gelderse hoofdstad wordt vandaag 785 jaar oud. Zo lang is het geleden dat graaf Otto II van Gelre, graaf van Zutphen, de nederzetting Arnhem aan de Jansbeek stadsrechten verleende.

De stad, die dus officieel stad werd op woensdag 13 juli van het jaar 1233, telde destijds 2000 tot 3000 inwoners. Inmiddels zijn het er bijna 160.000 en ligt Arnhem door een verlegging van de rivier in 1530 aan de Nederrijn, en bestaat de stad grofweg uit twee helften; een benoorden en een bezuiden de rivier.

Burgemeester Ahmed Marcouch wees zijn volgers op Twitter vrijdagochtend op de verjaardag van zijn stad. Die wordt overigens niet gevierd. De laatste keer dat een Arnhemse verjaardag gepaard ging met uitgebreide feestelijkheden, was in 1983, bij het 750 jarig bestaan.

Aan dat feest dankt de stad onder meer het 'Ernemse volkslied' van Jofele Japie en de Beunhazen. Het lied raakte na 1983 in de vergetelheid, maar werd daaraan ontrukt in het kader van een discussie over het wel/niet vieren van de 775e verjaardag van de stad. Inmiddels wordt het 'Ernemse volkslied' met regelmaat gezongen bij thuiswedstrijden van Vitesse. 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Arnhem