Arnhem als spookstad van COVID-19.
Volledig scherm
Arnhem als spookstad van COVID-19. © Rolf Hensel

Arnhem lanceert noodfonds van 300.000 euro voor krachtenbundeling ondernemers

ARNHEM - De Stichting Ondernemersfonds Arnhem (SOFA) heeft een noodfonds in het leven geroepen voor krachtenbundeling van ondernemers ter bestrijding van de economische schade als gevolg van de coronacrisis. In het tijdelijk noodfonds zit 300.000 euro.

Gezamenlijke initiatieven die de financiële rampspoed beperken voor ondernemers komen in aanmerking voor een bijdrage van maximaal 30.000 euro, zo laat voorzitter Ben Geerdink van de SOFA weten. 

Hij hoopt op ‘gezamenlijke creativiteit’ bij de ondernemers in deze moeilijke tijd voor een effectieve krachtenbundeling.

Collectieve bezorging

Arnhemse collectieven van ondernemers die met een strijdbaar plan komen, mogen het noodfonds benaderen. Het kan gaan om verenigingen, stichtingen, collectieven en groepen. 

Bij de SOFA denken ze daarbij aan bijvoorbeeld collectieve bezorging om producten te kunnen blijven leveren aan klanten. Het kunnen initiatieven zijn die inmiddels zijn opgestart. Het geld is dan bedoeld op het vergroten of opschalen van een project.

Slagvaardigheid in crisistijd

De Arnhemse binnenstad op 15 maart.
Volledig scherm
De Arnhemse binnenstad op 15 maart. © Erik van 't Hullenaar

De regeling blijft ‘vooralsnog’ tot 1 juli 2020 van kracht, zo deelt het bestuur mee. De SOFA belooft aanvragen snel en effectief te behandelen, om de slagvaardigheid in crisistijd te waarborgen. 

‘Het bestuur kan besluiten om het bedrag te verhogen of de looptijd te verlengen indien daar aanleiding voor bestaat’, meldt SOFA. ‘Uitkering tot 100 procent van de kosten van een project of initiatief is mogelijk.’

Evenwichtige spreiding

Het is niet de bedoeling dat al het geld naar een enkele branche of plaats in de stad gaat. ‘Bij de subsidieverstrekking zal rekening worden gehouden met een evenwichtige spreiding in Arnhem van de toekenningen’, aldus de bekendmaking.

Het noodfonds is niet bedoeld om weggevallen omzet of inkomen van ondernemers te compenseren. Via de gemeente kunnen zij een beroep doen op diverse regelingen. Uitleg over de mogelijkheden heeft ook de Kamer van Koophandel

Voorts heeft de regering de mogelijkheid verruimd om uitstel van tal van belastingen aan te vragen. Veel ondernemers vrezen echter dat dit niet niet genoeg zal zijn om dit jaar te overleven.

Het Ondernemersfonds wordt gevoed door middel van een opslag op de onroerendezaakbelasting (OZB) op bedrijfspanden. Het tijdelijke noodfonds is ‘in nauw overleg met de gemeente’ opgericht.

De Arnhems binnenstad op 20 maart.
Volledig scherm
De Arnhems binnenstad op 20 maart. © Rens Plaschek

In samenwerking met indebuurt Arnhem