Volledig scherm
De kerstman in actie bij het Land van de Markt in Arnhem. © Rolf Hensel

Arnhem maakt zich op voor kerstmarkt met meer dan 200 kramen en eigen ‘Serious Request’

ARNHEM - Het stadshart van Arnhem verandert dit weekend in de 'grootste kerstmarkt van het Oosten’. Het moet een winters shoppingparadijs worden met veel muziek, eten en drinken, living statues en andere straatacts. 

Er is genoeg te doen in het centrum. Olaf en Elsa van Frozen lopen er rond. De imposante kersttruck van Coca Cola steelt de show en er is veel te doen rond goede doelen en kerstboodschappen voor onze geliefden. Hieronder zetten we alles op een rij:

Shoppingparadijs met kerstkramen, koren en livings statues

De vijfde editie van wat de ondernemers 'De Grootste Kerstmarkt van het Oosten’ noemen op zondag 15 december omvat meer dan 200 kramen. De hoofdas slingert zich deels via de Jansbeek vanaf de Eusebiuskerk naar de Rozet, Kleine Oord en de Kortstraat.

Vanaf hier loopt het de straten in het stadshart in om uit te monden op diverse horecapleinen. Overal is er muziek en staan er straatacts op het programma, met veel koren en living statues. Maame Joses, bekend van The Voice of Holland, treedt bijvoorbeld op bij het Land van de Markt.  

Volledig scherm
Een Straatact tijdens een vorige versie van de kerstmarkt van Arnhem. © Rolf Hensel

Op de foto bij de kersttruck van Coca Cola

De wereldberoemde kersttruck van frisdrankenproducent Coca Cola strijkt op zondag 15 december neer, op de kop van de Koningstraat nabij Dudok en het gemeentehuis. ,,Er komen mensen uit heel Nederland op af", zegt ondernemer René Kraaijenbrink, die ooit de basis legde voor de Arnhemse kerstmarkt. Het belooft een hot spot te worden voor foto's met het kerstteam van Coca Cola en de truck die deze maand door heel het land toert

Volledig scherm
De beroemde Coca Cola-kersttruck © Coca-Cola

Zet een geliefde in het licht bij Joris’ Kerstboom

Het team van het KRO/NCRV-programma Joris’  Kerstboom strijkt vrijdag 13 december neer op het Jansplein. Iedereen krijgt drie dagen de kans om een vriend, familielied of geliefde in het licht te zetten bij de kerstboom.  Op 15 december is presentator Joris Linssen zelf van de partij. De lampjes gaan aan om 19.30 uur.

Ondernemers serveren intussen op 14 en 15 december vanaf 16.00 uur stamppot voor 8,50 euro. Met een GelrePas geldt de helft van de prijs. Op diezelfde dagen maken vrijwilligers van stichting Ome Joop's Tour 30 uur radio vanuit hun eigen ‘Glazen Huis’. Dit doen ze om geld in te zamelen voor eenzame ouderen. Op de Korenmarkt gebeurt hetzelfde. De opbrengst wordt later bekend gemaakt. 

Volledig scherm
Opnamen van Joris Kerstboom tijdens een eerdere versie in Den Bosch. © Roel van der Aa

In de arrenslee met de kerstman

Het Musiskwartier wordt op het Brouwersplein het domein van een levende kerststal. Daar is ook de opstalhalte voor een ritje met de Kerstman in de arrenslee.

De Weverstraat wordt omgetoverd tot kinderstraat in en rond de kinderboekenwinkel, met kerstspelletjes en verhalenvertellers. De Bakkerstraat kondigt shopping in de stijl van Dickens aan en op het Bartokplein rond het aardvarken tussen de Kleine Oord is er een winterbarbecue in combinatie met een markt rond kunst en ambacht. Wie lekker wil eten moet in de Zeven Straatjes en rond het Eiland zijn.

Winterhuisjes als wegwijzer

Vanuit zeven winterhuisjes en alle parkeergarages geven gastvrouwen en -heren in kerstkledij tekst en uitleg over wat er allemaal te doen is tijdens de kerstmarkt als onderdeel van het programma 'Winter Arnhem’.  Daar krijgen mensen ook een plattegrond van alle activiteiten.

De huisjes zijn al vanaf vrijdag open. In het weekend van 21 of 22 december is er opnieuw veel kerstsfeer in het centrum. Op het marktplein bij het Huis der Provincie kan tijdens de zondagen voor de kerst betaald geparkeerd worden.

De ‘Grootste Kerstmarkt van het Oosten’ is een initiatief van ondernemers en straatvertegenwoordigers van het Arnhems stadshart in samenwerking met het Platform Binnenstad Arnhem. De organisatie is in handen van Smartvertizing. Meer informatie is te vinden op de website van Binnenstad Arnhem.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Arnhem