Volledig scherm
Daklozen bij de opvang van Tonnie van den Herik in Arnhem. Archieffoto: Rolf Hensel © Rolf Hensel

Arnhem wil daklozen sneller helpende hand bieden

ARNHEM - Daklozen die in Arnhem om hulp aankloppen, moeten sneller worden bediend. Afgelopen jaar kon het wel vier maanden duren voor hen de helpende hand werd gereikt. 

Gemiddeld duurt het 54 dagen voor het zo ver is. Die termijn wil verantwoordelijk wethouder Martien Louwers verkorten. 

De lange wachttijden zijn naar boven gekomen in een extern onderzoek onder daklozen. Zij gaven aan dat ze bij de doorstroomvoorziening van Iriszorg aan de Remisestraat wel opvang kunnen vinden, maar dat ze niet meteen begeleiding krijgen. Daarbij speelt mee dat afhandeling gebeurt op volgorde van binnenkomst.  

Voorrang bij lichte problemen

De gemeente wil van Iriszorg en de GGD weten of het tempo is op te voeren door daklozen met relatief lichte problemen of juist met acute nood met voorrang te behandelen. Daarbij moet zorgvuldigheid voorop blijven staan. 

Voordat iemand op weg wordt geholpen, moet duidelijk zijn of sprake is van schulden, een verslaving, medicijngebruik of psychische problemen, of een combinatie van een en ander. Daarbij wordt geconstateerd dat onder de daklozen die zich melden bij de doorstroomvoorziening het aandeel van mensen met psychische klachten toeneemt.

Briefadres en loket

De gemeente probeert nieuwe gevallen van afglijden te voorkomen door te zorgen dat mensen die op de rand van dakloosheid staan in elk geval een briefadres hebben, waardoor ze een uitkering, een ID-bewijs en een zorgverzekering kunnen aanvragen. Al eerder besloot de gemeente op advies van de onderzoekers om na te gaan of er een daklozenloket kan worden geopend waar mensen met vragen terecht kunnen. 

Landelijk is volgens het CBS de laatste tien jaar sprake van een verdubbeling van het aantal daklozen. Of dat in Arnhem ook het geval is, is volgens het gemeentebestuur niet te zeggen. Het aantal mensen dat zich bij de doorstroomvoorziening van Iriszorg meldt, lag in de eerste negen maanden van het vorig jaar op 231. In 2018 stond de teller op 328. 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Arnhem