Volledig scherm
De verdachten en hun advocaat van de in scene gezette overval in Rozendaal. © Nicole Coenen

Arnhemmer die overval op huisvriend regelde moet vijf jaar de cel in

ARNHEM – De zestigjarige Willem L. uit Arnhem is donderdag veroordeeld tot vijf jaar cel voor het regelen van een overval op een huisvriend in de woning van zijn ex in Rozendaal afgelopen mei.

Hij vertelde een 46-jarige Rotterdammer dat de huisvriend munten en geld had gestolen uit de kluis en vroeg hem druk op het slachtoffer uit te oefenen. Mogelijk wilde hij op die manier de verzekering oplichten.

De Rotterdammer kwam langs en sloeg, de naar de woning aan de Steenhoek gelokte huisvriend, in mekaar. De Arnhemmer, met wie het slachtoffer al dertig jaar bevriend was, stond erbij en moedigde de Rotterdammer aan.

Verbijsterd

De huisvriend liep onder meer blijvende gehoorschade op. Onderzoek moet uitwijzen of hij ook hersenletsel aan het voorval heeft overgehouden. Hiernaast kan de man zich slecht concentreren en heeft hij ernstige psychische schade overgehouden. Voor die schade heeft het slachtoffer zich onder behandeling moeten laten stellen.

In zijn verklaring voor de rechtbank zei hij ‘verbijsterd’ te zijn hoe iemand met wie hij zo lang bevriend was dit kon doen.

Ook 5 jaar cel voor Rotterdammer

De Rotterdammer is ook veroordeeld tot vijf jaar cel. Hij liep nog in een proeftijd van een voorwaardelijke invrijheidstelling. Dat betekent dat hij ook nog vier jaar van die oude straf moet uitzitten. Beide mannen moeten het slachtoffer een schadevergoeding betalen van vijfduizend euro.

Oude bekenden

De mannen kenden elkaar uit detentie toen de Arnhemmer een straf uitzat voor belastingfraude. Ze liepen tegen de lamp toen DNA van de Rotterdammer op het hoofd en de jas van het slachtoffer werd aangetroffen. De Rotterdammer verklaarde daarop het voor de Arnhemmer te hebben gedaan.

In samenwerking met indebuurt Arnhem