Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Getty Images/iStockphoto

Arnhemmer krijgt twee jaar celstraf voor vier tasjesroven en mishandeling

ZUTPHEN/ ARNHEM - Een 22-jarige Arnhemmer is voor vier tasjesroven, een mishandeling, heling van een scooter, met een gestolen pas geld pinnen en het bedreigen van twee medewerkers van de gemeente bij een geschil over een uitkering veroordeeld tot dertig maanden waarvan zes voorwaardelijk.

De feiten werden gepleegd in Arnhem en Nijmegen, in 2017, 2018 en 2019. Voor het bewijs verwijst de rechtbank naar het gebruikte masker tijdens de tasjesroven, sporen op de scooter en dna-sporen op een bivakmuts.

De straf pakte aanzienlijk lager uit dan de eis van het Openbaar Ministerie. Dat had twee weken geleden bij de behandeling van de zaak 42 maanden gevangenisstraf geëist.

Dat de straf lager is, komt omdat de rechtbank het uit de hand rukken van tasjes als ‘licht geweld’ kwalificeert, terwijl de strafeis uitgaat van zwaarder geweld. Justitie woog de ‘enorme impact’ van de tasjesroven mee in het bepalen van de strafmaat.

7 mille schadevergoeding

,,Het gaat om een hele serie ernstige feiten en iemand die bij de reclassering geen openheid van zaken geeft”, zei de officiier van justitie ter zitting. ,,Ook een verdachte die al eens de maximale jeugddetentie heeft gehad. Dan rest mij nu niet veel anders dan een forse onvoorwaardelijke gevangenisstraf te eisen.”

Naast de opgelegde straf moet de man bijna 7 mille aan de slachtoffers betalen, waar het OM een bedrag van 8 millie had gevorderd. De verdediging had voor de meeste feiten vrijspraak bepleit, met name omdat er in de ogen van de raadsman te weinig onderzoek was gedaan en het bewijs was ‘gebaseerd op drijfzand’. 

In samenwerking met indebuurt Arnhem