Volledig scherm
De Arnhemse wethouder Roeland van der Zee. © Gemeente Arnhem

Arnhemmers hebben moeite met de wijkcoach in contact te komen

ARNHEM - Arnhemmers vinden het moeilijk om met hun wijkcoaches in contact te komen. Ze zijn lastig bereikbaar. Volgens de Arnhemse Adviesraad Wmo (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) is dit een van de belangrijkste knelpunten die hulpbehoevende inwoners ervaren.

Dat staat in het advies ‘Maak werk van maatwerk’, dat de Adviesraad WMO maandagavond heeft aangeboden aan verantwoordelijk wethouder Roeland van der Zee. Na drie gesprekken met belangenorganisaties en geïnteresseerde burgers concludeert de Adviesraad WMO verder dat de sociale wijkteams meer maatwerk moeten leveren en ‘dat er meer geïnvesteerd mag worden in het kennisniveau van de wijkteams’.

Van der Zee is blij dat de Adviesraad WMO ‘de inbreng van inwoners en organisaties heeft opgehaald’. ,,Het leveren van maatwerk wordt sterk benadrukt. Dat is ook een belangrijk uitgangspunt voor de gemeente en sociale wijkteams. De adviezen neem ik ter harte en ga ik afstemmen met de sociale wijkteams.”

Volledig scherm
Wethouder Roeland van der Zee op bezoek bij een groep bewoners in in de Arnhemse wijk Malburgen West. © Harry van der Ploeg

De bereikbaarheid is volgens de Adviesraad een belangrijk punt. Tijdens de gesprekken kwamen suggesties naar voren. Een daarvan is coaches spreekuren te laten houden in wijkcentra of bij huisartsen. Ook is er volgens bewoners te vaak sprake van wisselingen bij wijkcoaches. De raad geeft zelf als advies mee: koppel één wijkcoach in plaats van twee wijkcoaches aan een inwoner. Zo krijgen de coaches meer tijd om het contact met Arnhemmers te onderhouden.

Keukentafelgesprek

Volgens de Adviesraad moet de hulpvrager centraal worden gesteld en niet de uitvoeringsregels. De raad concludeert: schaf een hoop regels af. ,,Waarom moet je een keukentafelgesprek houden als bijvoorbeeld een ergotherapeut adviseert een rolstoel aan te schaffen? Vertrouw op zijn deskundigheid. Ga niet als wijkteam eerst zelf nog een keer onderzoek doen”, zegt Fred Fonk, lid van de Adviesraad.

Ook moeten wijkteamcoaches vaker voor specifieke kennis een deskundige collega uit een ander sociaal wijkteam of een professionele hulpverlener inschakelen. ‘Niet iedereen kan kennis hebben van alles’, staat in het advies. Verder vindt de Adviesraad het belangrijk dat een wijkcoach verder kijkt dan alleen de directe hulpvraag. Hij moet de hele situatie van het gezin in beeld brengen. ‘Echte belangstelling is van cruciaal belang’, aldus de Adviesraad. 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Arnhem